Iarna trece, prețurile la energie rămân. PSD Și PNL se bat în măsuri de plafonare a prețurilor la energie

PSD și PNL se ”luptă” în Parlament pentru a promova acte normative care să plafoneze prețurile la energia electrică și gaze naturale, reprezentanții ambelor formațiuni susținând că proiectul lor este cel care ar fi cel mai bun pentru români.

Huțucă (PNL): Proiectul liberal de plafonare a prețurilor îi ajută pe toți românii. În schimb, proiectul PSD permite furnizorilor să crească prețul necontrolat

Parlamentarii au luni pe masă două proiecte distincte de plafonare a prețurilor, proiectul depus de PNL și proiectul depus de PSD. Proiectul liberal acoperă o parte din factura tuturor românilor care au nevoie, în timp ce proiectul socialist oferă furnizorilor posibilitatea să crească necontrolat prețul la energie, ceea ce ar produce un dezastru în piață”, a declarat Bogdan Huțucă, președintele Comisiei Buget, Finanțe, Bănci din Camera deputaților, potrivit unui comunicat. „Proiectul liberal fixează un plafon la nivelul celui din luna noiembrie, la valorile medii ale prețurilor, atât pentru energie cât și pentru gaze naturale. Astfel, compensăm de la buget pierderile pe care le-ar putea avea furnizorii, însă în același timp supraveghem prețul prin instituirea unui mecanism de control. Cel mai important însă, de această lege care se votează astăzi în Parlament beneficiază doar românii cu un consum mediu (maxim 200 KWh și cu un consum de gaze naturale de maxim 1000 mc în perioada 1 noiembrie-31 martie), adică cei cu un venit mediu, adică cei care au cu adevărat nevoie de acest sprijin”, arată Huțucă. În opoziție, liderul liberal arată că proiectul socialiștilor ar putea crea tensiuni în piața de energie atât pe termen scurt cât și pe termen lung. „Proiectul PSD permite furnizorilor să crească prețurile necontrolat peste plafon, care este intenționat setat la un nivel foarte mic, astfel încât aceștia să încaseze cât mai mulți bani de la bugetul de stat. Prin urmare, ajungem să avem de la furnizor un preț necontrolat, ceea ce ne va duce în situația de a oferi un ajutor de stat, iar acesta presupune notificarea și aprobarea din partea Comisiei Europene. Avem deci atât o creștere a costurilor cât și o creștere a birocrației, ceea ce ar aduce întârzieri în aplicarea legii. În plus, această lege se aplică pentru absolut toți românii, inclusiv pentru cei cu venituri foarte mari”.

PSD: Proiectul nostru prevede plafonarea pentru 6 luni a preţurilor la energie şi gaze

Și PSD este preocupat de soarta românilor care nu vor putea suporta cheltuielile provocate de scumpirea facturilor la gaze și curent electric. Senatorul social-democrat Gabriela Firea a anunţat, luni, un ”pas important” la Senat – susținând totodată că varianta PSD este ”net superioadă” propunerilor PNL. ”Proiectul nostru prevede plafonarea pentru 6 luni a prețurilor la energie și gaze la niveluri pe care românii să le poată suporta, atât consumatori casnici, cât și IMM-uri. Astfel, în cazul electricității, PSD a propus, prin ultimele amendamente depuse vineri, un plafon de preț al energiei active de 250 de lei/Mwh, în condițiile în care ultimele oferte ale furnizorilor către populație, această valoare a ajuns la peste 950 lei/Mwh. În cazul gazelor naturale, plafonul propus este de 135 de lei/Mwh, față de oferte ale furnizorilor de 650 lei/Mwh. Soluțiile PSD produc o scădere a prețului final față de actualele oferte ale furnizorilor cu 74% în cazul energiei și 79% în cazul gazelor. De asemenea, varianta PSD este net superioară propunerilor PNL: liberalii ajung la un preț final al kilowattului de 1,01 lei, în vreme ce în varianta noastră, kilowattul va costa doar 0,67 lei Proiectul PSD implică o scădere a prețurilor la o valoare care se menține pe întreaga durată a celor 6 luni de plafonare. După intrarea în vigoare a legii, toate contractele se restructurează astfel încât să nu fie depășit prețul maximal, cel plafonat”, spun social-democrații.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole