Iată ce trebuie să faci pentru a obține permis la 16 ani !

Legislația în vigoare îți permite să obții permisul de conducere încă de la vârsta de 16 ani.

La 16 ani, tinerii pot obține permis de conducere în România. În cazul tinerilor care aleg să devină șoferi, ei trebuie să știe că pot conduce trei categorii de autovehicule, după ce au finalizat cu succes cursurile unei școli de șoferi și au promovat examenul auto.

Permis B1

Categoria B1 cuprinde vehicule cu patru roți (cvadricicluri), acționate cu motoare cu ardere internă sau motoare electrice, a căror masă proprie este cuprinsă între 400-550 kg, având o putere netă maximă ce nu depășește 15kw (20 cai putere). În cazul mașinilor electrice, nu se ia în considerare și greutatea bateriilor. Acestea pot fi conduse și înainte de vârsta majoratului, după obținerea de permis B1 16 ani. 

Permis A1

Din categoria A1 fac parte motocicletele cu o cilindree de maximum 125 cm³, cu o putere maximă de 11kw (15 cai putere) și un raport putere/greutate de 0,1 kw/kg, dar și triciclurile cu motor cu o putere maximă de 15 kw (20 cai putere). Acestea pot fi conduse cu permis A1 16 ani. 

Permis AM 16

Este nevoie de categorie permis AM pentru vehiculele cu două sau trei roți, echipate cu motor cu ardere internă sau electric, a căror viteză prin construcție este cuprinsă între 25 și 45 km/h și cu o capacitate maximă de 50 cm³. 

Pentru toate aceste trei categorii de permis, școala de șoferi se poate începe de la vârsta de 15 ani și 9 luni. 

Care sunt pașii obținerea permisului de conducere la 16 ani?

Va fi nevoie să faci școala de șoferi și să susții probele teoretice și practice ale examenului. De asemenea, acordul părinților este obligatoriu. Așadar, dacă te simți pregătit și suficient de responsabil pentru a te descurca în trafic la 16 ani sau ești părinte și vrei ca fiul sau fiica ta să obțină permisul înainte de vârsta majoratului, iată care sunt pașii de urmat și opțiunile. 

Școlile de șoferi care oferă cursuri pentru categoriile B1, A1 și AM au tarife de aproximativ 2.500 -3.000 de lei, care se pot achita și în rate. Școala de șoferi la 16 ani este la fel de „riguroasă” precum cea pentru restul categoriilor de permis auto. Cursanții trebuie să urmeze atât ore de legislație, cât și ore de conducere în trafic și în poligon. 

Mai exact, vor avea nevoie de cel puțin 4 săptămâni de pregătire, perioadă în care vor efectua 24 de ore de teorie și 20 de ore de practică. Pentru înscrierea la școală, este nevoie de carte de identitate în original și copie, avize psihologice și medicale, certificat de cazier judiciar, dar și de acordul părinților.  

După terminarea cursurilor școlii de șoferi, este nevoie de întocmirea dosarului pentru examen, care va cuprinde fișa de școlarizare, cererea de examinare, cazierul judiciar, chitanța prin care s-a achitat contravaloarea permisului de conducere (89 de lei) și copia cărții de identitate. 

Apoi, viitorii șoferi vor fi programați la probele teoretice și practice. Examenul implică rezolvarea unui chestionar cu 26 de întrebări la care trebuie date cel puțin 22 de răspunsuri corecte, urmate de proba practică, unde viitorii tineri șoferi vor fi asistați de un examinator al Poliției Rutiere. 

Citește și: Harta camerelor pentru rovinietă, pe județe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole