Ieșirea din starea de alertă a băgat spitalele în haos. Medicii spun că soluția este la Guvern

Publicat: 11 apr. 2022, 19:03, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Ieșirea din starea de alertă a băgat spitalele în haos. Medicii spun că soluția este la Guvern

Deși s-a declarat oficial ieșirea din starea de alertă, multe spitale au rămas blocate în această stare, bolnavii având de suferit. De aceea, medicii spun că, în cel mai scurt timp, Guvernul ar trebui să adopte o ordonanță de urgență pentru deblocarea sistemului medical.

Conducerile multor spitale au făcut cereri către direcțiile de sănătate publică pentru revenirea la modul de funcționare valabil înainte de pandemie. Dar avizele întârzie pentru că nu există o bază juridică și multe spitale sunt în continuare ”covid”.

Iată un exemplu. Spitalul ”Malaxa” din București (aproximativ 200 de paturi), care face parte din ASSMB, are mai multe secții – ginecologie, diabet, oftalmologie etc. – dar a rămas, practic cu una, respectiv secția ”covid”, deși aici pentru ”covid” sunt internați 3-4 pacienți.

Un singur pat liber la ”Pneumologie”

Un alt exemplu: Institutul ”Marius Nasta”, din subordinea Ministerului Sănătății, care în ultimii doi ani a fost integral destinat cazurilor covid. Managerul Institutului, dr. Beatrice Mahler, a făcut cerere și a obținut avizul de revenire la activitatea normală.

Institutul ”Marius Nasta” are 146 de paturi pentru pneumologie adulți, 93 pentru tuberculoză adulți și 25 de paturi destinate pacienților covid (în prezent, 7 pacienți covid, din care 2 la terapie intensivă).

În ultimul weekend, la Institutul ”Marius Nasta”, la ”Pneumologie”, a fost liber un singur pat. Ceea ce este extrem de periculos în condițiile în care Institutul nostru primește pacienți atât din București, cât și din județele din sud-estul țării, iar în majoritatea lor sunt cu probleme severe, în special tumori, subliniază dr. Mahler.

De ce această situație periculoasă pentru pacienți și nedorită de medici? Întrucât celelalte spitale cu paturi pentru ”pneumologie” sunt blocate, adică sunt în continuare ”covid” –  respectiv  spitalele ”Elias”,  ”Victor ”Babeș”, ”Sf. Ștefan. Și asta pentru că nu există cadrul legal de deblocare a spitalelor.

Acesta este exemplul ”pneumologiei”, dar el este valabil și pentru celelalte specialități medicale.

Când politicul se bagă în medicină

Mulți medici, care nu au dorit să fie nominalizați, spun că așa se întâmplă când ”politicul se bagă în medicină”. În România, ”politicul”, de la nivelul cel mai înalt, s-a grăbit din nou, declarând ieșirea din starea de alertă. Asta în condițiile în care țări ca Austria, Franța, Danemarca etc. nu au făcut acest pas, fie și pentru că oricât de ”blândă” este varianta Omicron, ea  în continuare face probleme în mai multe colțuri din lume: Shanghai, Hong Kong, Marea Britanie, Franța …

Și dacă realitatea este ignorată, atunci să ne reamintim că, potrivit definiției OMS, este pandemie cât timp sunt confirmate cazuri în mai multe țări și trendul este crescător.

Medicii sunt de părere că graba de a declara ieșirea din starea de alertă a creat un haos. Mai ales că pe lume sunt și alte patologii, nu numai infecția Covid-19, iar medicii subliniază că acest coronavirus nu pare că își prea curând obștescul sfârșit. Mai mult că vom conviețui cu el, așa încât, pe termen lung, spitalele vor trebui să aibă o minimă structură ”covid”.