Experiment NASA: O navă ce a costat milioane de dolari va fi izbită de un asteroid (VIDEO)

Agenția aerospațială a Statelor Unite este pe cale să lanseze o navă ce a costat milioane de dolari pe care intenționează să o izbească de un asteroid, acesta urmând a fi primul test realizat vreodată. Scopul este de a vedea dacă se poate proteja Pământul de rocile spațiale periculoase, cu tehnologia la dispoziție în prezent.

Dimorphos, asteroidul luat la țintă de NASA, nu reprezintă o amenințare pentru Pământ însă oamenii de știință vor să vadă dacă îi pot modifica traiectoria, cu mult înainte de a fi nevoiți să folosească o strategie asemănătoare pentru a devia un asteroid cu adevărat periculos. „Probabilitatea de a fi nevoiți să deviem în timpul vieții noastre ceva suficient de mare încât să reprezinte o problemă este destul de redusă”, afirmă Andy Rivkin, cercetător specializat în științe planetare de la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității John Hopkins care a construit nava spațială pentru NASA. „Însă uneori îți vine rândul când nu te aștepți așa că e bine să ai o poliță de asigurare”, spune Rivkin.

Numită DART (Double Asteroid Redirection Test), misiunea va fi lansată pe 24 noiembrie din California și se va îndrepta spre o pereche de asteroizi care se deplasează împreună prin spațiu, orbitându-se reciproc într-un sistem binar. Dimorphos, cu un diametru de aproximativ 160 de metri, este de aproape 5 ori mai mic decât Didymos și este numit după cuvântul grec pentru „geamăn”, potrivit Nature.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole