Ilie Bolojan, îngrijorat că nu va mai avea cine să ne plătească pensiile
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/ilie-bolojan-ultima-fb-capture.jpeg)
Premierul Ilie Bolojan a vorbit vineri despre dezechilibrele din sistemul de pensii din România. Acesta a avertizat că ritmul actual al pensionărilor înaintea limitei de vârsta ar putea duce, în doar câțiva ani, la imposibilitatea de a mai susține sistemul de pensii. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, organizată la finalul unei săptămâni în care Guvernul și-a asumat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale.
Ilie Bolojan, supărat pe magistrații care se pensionează devreme
Ilie Bolojan a atras atenția asupra unui fenomen tot mai discutat în spațiul public în ultimele luni. Acesta este supărat că mulți magistrați se pensionează prea devreme. Potrivit premierului, 90% dintre aceștia se retrag din activitate la doar 48 de ani, o realitate care, în opinia sa, nu mai poate continua.
„Avem câteva realități care nu pot fi contestate. Una dintre ele este pensionarea prea rapidă a magistraților. Se pensionează, în general, la 48 de ani”, a declarat Bolojan.
Potrivit stiripesurse, susține că, în afară de profesiile care implică efort fizic intens, pensionarea ar trebui să aibă loc la 65 de ani, ca regulă generală.
Premierul a mai precizat că, în ritmul actual, România riscă să nu mai aibă suficienți contribuabili activi pentru a susține plata pensiilor.
„În câțiva ani de zile, nu vom mai avea cine să ne plătească pensiile”, a avertizat Bolojan.
Acesta și-ar dori ca sistemul să fie reformat cât mai curând.
Modificări anunțate la pensiile speciale
Un alt punct sensibil vizat de șeful Executivului este nivelul pensiilor speciale, în special în cazul magistraților. Ilie Bolojan a explicat că, în prezent, pensia unui magistrat poate ajunge să fie echivalentă cu ultimul salariu primit. Asta, în ciuda faptului că legea prevede un plafon de 80% din venitul brut înainte de pensionare.
„Pensia este 80% din salariul brut, dar nu mai mult decât ultimul salariu. Asta înseamnă că pensia este, de fapt, cât ultimul salariu. Mai există undeva în spațiul public așa ceva? Eu nu cred”, a spus premierul, criticând această practică.
Al doilea pachet de măsuri fiscale va include și reforme legate de pensiile speciale. Acesta urmează să fie adoptat până la finalul lunii iulie. Potrivit declarațiilor făcute vineri, Guvernul va continua să lucreze la uniformizarea criteriilor de pensionare și la eliminarea privilegiilor nejustificate.