Imagini rare cu regele Mihai și tatăl său, Carol al II-lea, la schi, în anii ’30

Publicat: 21 ian. 2023, 14:09, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE
Imagini rare cu regele Mihai și tatăl său, Carol al II-lea, la schi, în anii '30

În urmă cu câțiva ani, Centrul Național al Cinematografiei și al Arhivei Naționale de Filme a scos la lumină un documentar numit ”Iernile de altădată ale Regelui Mihai”, filmat în perioada 1930-1932, în care Regele Mihai învață secretele schiatului, sub observația tatălui său, Carol al II-lea, un sportiv de iarnă experimentat.

Imaginile, filmate în timpul vacanţelor în Sinaia, dar și în Elveţia, îl înfățișează pe copilul moștenitor de la primele contacte cu schiurile, până la transformarea acestuia într-un adolescent ce stăpânește cu eleganță schiurile pe pârtiile de schi din Elveția.

Documentarul este structurat în cinci capitole: „Pregătiri”, „Plecarea”, „M.S. Regele”, „Exerciţii”, „La să­ni­uş”, pe un fundal sonor interpretat de Louis Armstrong, ”La Vie en Rose”.

Elevul Mihai și instructorii săi de schi

Cel care se ocupa de orele de educație fizică ale Regelui Mihai I era generalul Emil Pălăngeanu, cadru didactic la Institutul Militar de Educație Fizică.

Instructorul care i-a arătat Regelui Mihai abecedarul schiatului a povestit pentru Formula AS că însuși tânărul moștenitor, atunci în vârstă de 9 ani, a cerut ca Ciocoiu să îi fie profesor.

”De atunci, câțiva ani la rând, de cum venea zăpada, toată iarna schiam amândoi printre statui și coloane, în poiana aceea frumoasă a Palatului. Și țin bine minte: Regele era laconic și răspundea prompt. Nu se lungea la vorbă. Vorbea puțin, dar accentuat. Și, deși copil, nu se purta ca un răzgâiat. Iar asta îmi impunea și mie.

Îi spuneam: «Maiestate, dacă vreți să învățați schiul, faceți mișcarea asta, asta și asta, iar el mă privea și mă asculta cu un aer serios. Când greșea, îl îndreptam politicos și la fel de prompt. Așa că Regele a învățat repede. Și prinsese curaj. După câteva ierni, cobora tocmai de sus, mult deasupra Sinaiei, și odată, atunci mai crescuse, chiar din vârful munților, de pe Bucegi, pe unde nu era nici urmă de pârtie. Îl însoțeam și eu, cu unul sau doi ofițeri din Batalionul de Gardă”, a povestit Constantin Ciocoiu.

”Regele Mihai era un sportiv cu talent nativ. A prins imediat tainele schiului, aşa că nu am avut prea multe să îl învăţ”, a spus Constantin Anghelache, unul dintre instructorii Regelui Mihai.