Imobiliare: se schimbă definiția locuinței și se plătește TVA diferențiat

Publicat: 19 sept. 2023, 14:40, de Andreea Caraua, în SOCIAL , ? cititori
Imobiliare: se schimbă definiția locuinței și se plătește TVA diferențiat

Guvernul a publicat Legea privind măsurile ficale prin care se schimbă clasificarea locuințelor din țară și se va plăti TVA în funcție de gradul de finisare.

Locuințele în România sunt de trei feluri: la roșu, la gri și la cheie. Pentru că se va genera multă confuzie, Guvernul a explicat în ce constă o „locuință la cheie” și prezintă facilitățile pe care o astfel de casă le va avea la plata TVA-ului.

Propunerile Guvernului:

Se dorește revizuirea semnificației expresiei pentru casele și apartamentele care pot fi locuite ca atare. Mai exact, se propune introducerea unor condiții referitoare la gradul de finisare a locuințelor și la dotările necesare.

Prin urmare, se vizează:

  • stabilirea unui grad de finisare/dotare a locuințelor care să asigure aplicarea TVA-ului în cotă redusă doar pentru casele și apartamentele care pot fi locuite de beneficiari fără a mai necesita investiții suplimentare semnificative;
  • evitarea aplicării cotei TVA reduse și a incertitudinii furnizorilor în ceea ce privește cota de TVA corectă, prin detalierea expresă la nivelul legii a finisajelor/dotărilor necesare în vederea aplicării cotei reduse de TVA.

Ce înseamnă acum „la cheie”:

Locuințele care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, în sensul art. 291 alin. (2) lit. m) pct. 3, reprezintă locuințele care la data livrării îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;

b) acces la energia electrică şi apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere;

c) sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei şi un grup sanitar;

d) finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare;

e) finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;

f) instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;

g) instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize”.

Obligația notarilor publici:

Notarii au o serie de obligații:

Să verifice îndeplinirea condiției referitoare la achiziția unei singure locuințe a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de TVA, prin consultarea «Registrului achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA», înainte de autentificarea actelor juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achiziția unei astfel de locuințe şi, în situația în care constată că nu este îndeplinită această condiție, să le autentifice doar dacă livrarea se efectuează cu cota standard de TVA”.