Imobiliarium: Toamna aceasta este perioada cea mai bună de investiţii imobiliare din ultimii ani

Toamna aceasta reprezintă o bună perioadă de investiţii în imobiliare, întrucât schimbările socio-economice în derulare vor face mai dificilă achiziţia începând cu anul viitor, potrivit unui comunicat al Imobiliarium, eveniment digitalizat dedicat pieţei rezidenţiale.

Mai exact, 2023 vine cu o creştere a taxelor în real-estate, precum şi o ofertă mai redusă, cauzată de încetinirea ritmului de eliberare a autorizaţiilor de construcţie în Bucureşti. Pe de altă parte, investiţiile imobiliare sunt, în continuare, printre cele mai sigure, iar România reprezintă, încă, una dintre cele mai accesibile pieţe din regiune.

Specialiştii subliniază faptul că, începând cu anul 2023, TVA va creşte de la 5% – cât este în prezent – la 19%. Singura excepţie în care TVA-ul de 5% se va păstra anul viitor este reprezentată de cazul primei achiziţii, în valoare de până la 120.000 de euro.

Totodată, în Bucureşti, oferta este limitată, întrucât ritmul de eliberare a autorizaţiilor de construire a încetinit, în special în inelul central al Capitalei. Mai mult, preţurile materialelor de construcţii fluctuează în continuare, iar manopera constructorilor creşte exponenţial.

Pe de altă parte, într-un context în care volatilitatea monedelor este foarte mare, investiţia în real-estate rămâne, în continuare, una sigură. Luând în considerare exemplul ultimilor 30 de ani, proprietăţile vandabile (cele din zone bune) vor putea fi valorificate uşor, în orice moment al pieţei, spun specialiştii.

La aceasta se poate adăuga faptul că România este, în continuare, o piaţă încă accesibilă, comparativ cu alte ţări din regiune, iar nevoia românilor de a avea o locuinţă se menţine ridicată, fiind ţara cu cel mai mare procentaj de proprietari din Europa (cca. 96%). Mai mult, randamentul chiriilor din imobiliare este, încă, atractiv în România, ajungând la aproximativ 4-5%.

Potrivit comunicatului, perioada ideală de achiziţie în imobiliare trebuie să coincidă cu acoperirea propriilor nevoi şi criterii, care variază în funcţie de tipologia vieţii fiecărui individ şi familii, ce pot fluctua, după cum s-a demonstrat în pandemie.

„Nu există un răspuns standard pentru clasica întrebare ‘Când să cumpăr?’. Dacă se răspunde corect la întrebarea ‘Ce şi unde să cumpăr?’, bazat pe criteriile individuale, proprietatea corectă se va face remarcată în căutări, iar acela devine momentul tău potrivit pentru achiziţie. Iar din punctul de vedere al investitorilor, lucrurile sunt şi mai simple. Dacă bifezi criteriile esenţiale – zonă bună, cu acces facil, multe beneficii şi locuinţă de calitate – atunci randamentul este excelent, raportat la costul proprietăţii respective”, a declarat Mihai Cima, organizator Imobiliarium.

Pe de altă parte, perioadele impredictibile – precum actuala situaţie geopolitică – pot influenţa imediat clientul final, care devine reticent, chiar dacă pe termen foarte scurt. În aceste perioade, investitorii au acces la mai multe proprietăţi disponibile, ceea ce le favorizează şi eficientizează procesul de achiziţie.

Imobiliarium 2022 va avea loc în week-end-ul 14-16 octombrie, în noua locaţie a evenimentului – NORD Events Center by Globalworth.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...