„În acest moment erau două dificultăți principale”: Sebastian Burduja, despre amânarea ratelor la bănci

Coaliția nu a mai introdus amânarea ratelor la bănci în primul pachet de măsuri, pentru că nu ar fi rezolvat problema, ci chiar ar fi agravat-o, după cum a explicat deputatul PNL Sebastian Burduja.

Creditele amânate ar fi trebuit oricum provizionate, având în vedere că excepția introdusă la nivel european în perioada pandemiei nu se mai aplică la ora actuală, a explicat deputatul pe B1 TV.

Întrebat când va fi al doilea pachet de măsuri, având în vedere că măsura amânării ratelor ar putea fi introdusă abia atunci, liberalul a explicat: „Rămâne de văzut. În acest moment erau două dificultăți principale în ceea ce privește ideea de a amâna ratele la bancă – prima, pe partea consumatorilor, pe partea românilor, este vorba de o amânare, cum bine ați spus mai devreme, ceea ce înseamnă că problema nu ar fi fost rezolvată, ba chiar ar fi fost agravată, pentru că peste un an e posibil ca ratele să fie și mai mari, dobânzile să fie și mai mari, și practic nu făceam altceva decât să îi punem pe români și pe firmele în dificultate într-o situație și mai gravă”.

Orice credit amânat trebuie provizionat

Burduja a mai adăugat că  pe partea băncilor, orice credit amânat trebuie provizionat. În pandemie, la nivel european, s-a stabilit o regulă prin care se făcea excepție de la această normă și creditele curate amânate nu trebuiau provizionate.

Or această excepție nu se mai aplică în acest moment, ceea ce înseamnă că orice credit amânat ar trebui provizionat de către bancă, deci puse niște sume de o parte, pe înțelesul tuturor, ceea ce înseamnă că băncile nu vor mai avea același apetit la a finanța alte investiții și sigur că asta atrage după sine și consecințe economice, pentru că într-o economie în care accesul la credite este mai redus și posibilitățile de dezvoltare și de redresare economică sunt mai reduse”, a adăugat Sebastian Burduja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...