În ce condiții de lux trăiesc deținuții periculoși dintr-o închisoare din Norvegia

În Norvegia, există un penitenciar special cu aproximativ 250 de deţinuţi. Aproape jumătate dintre ei au comis infracţiuni grave precum crimă, agresiune sau viol. Alţii sunt condamnaţi pentru vânzare şi trafic droguri. Denumit „cea mai umană închisoare din lume”, penitenciarul Halden arată diferit faţă de majoritatea închisorilor.

Grădină, studio de muzică, săli, bibliotecă și baie privată

Închisoarea Halden se află în Justisveien, pe Torpum, în Halden. Celulele au un pat, un frigider mic, un raft de cărţi, TV, birou şi un scaun, plus o baie privată cu duş, toaletă şi chiuvetă. În clădire, există şi un magazin alimentar numit „Justisen” (Justiţia) unde deţinuţii pot cumpăra tot ce au nevoie pentru a găti pentru ei şi pentru alţii.

Există inclusiv un studio de muzică, o grădină, o cameră pentru rugăciuni, o sală de sport, sală de antrenament, bibliotecă, sală de calculatoare, sală de vizită a familiei ş.a. Şcoala din interiorul închisorii le oferă prizonierilor posibilitatea de a obţine o educaţie adecvată în timp ce-şi ispăşesc pedeapsa.

Paznicii şi prizonierii, alături unii de ceilalţi

Mănâncă împreună, joacă volei împreună, îşi petrec timpul liber împreună, în diverse activităţi. Acest lucru le permite tuturor să interacţioneze mai bine, iar paznicii să-i motiveze mai mult pe deţinuţi, potrivit BBC

Când Are Hoidal şi-a început cariera în serviciul corecţional norvegian la începutul anilor 1980, experienţa în închisoare a fost cu totul diferită, rata de recidivă fiind 60-70%. Încă de la începutul anilor 1990, sistemul penitenciar naţional a suferit o serie de reforme pentru a se concentra mai puţin pe aşa-numita „răzbunare” şi mult mai mult pe reabilitare.

Deţinuţilor, care îşi petrecuseră majoritatea zilei închişi, li s-au oferit zilnic programe de instruire şi educaţie, iar rolul gărzilor a fost complet revizuit. Se pare că acest lucru duce la o rată mai mică de recidivă a deţinuţilor. 

La sosire, prizonierii sunt primiţi de ofiţerii de închisoare, sunt înregistraţi şi primesc informaţii despre procedura pe care trebuie să o urmeze, apoi sunt trimişi în camera pe care au ales-o de comun acord (cu departamentul de recepţie). Ei trebuie să predea toate bunurile lor personale. 

Ce primește un deținut la sosire

La încarcerare, deţinutul primeşte un pachet format din următoarele lucruri: o geantă de pânză, o plapumă, un pulover de jogging, o husă de plapumă, o pernă, cearşafuri, două prosoape, două perechi lenjerie intimă, un tricou, două perechi de şosete, o periuţă de dinţi, o pastă de dinţi, săpun, stilou, plicuri şi hârtie de scris, scrie pe site-ul oficial.

Bunurile deţinuţilor sunt examinate fizic şi verificate de un câine de la patrula de vizitare, înainte ca prizonierii să le ducă în camera lor, în conformitate cu ceea ce este permis în celulă. 

Pedeapsa maximă în Norvegia este de 21 de ani, dar legea permite o detenţie preventivă, care este prelungirea pedepsei cu până la cinci ani dacă persoana condamnată este considerată o ameninţare continuă pentru societate.

Imagini din interiorul închisorii poți vizualiza aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...