În ce este recomandabil să economisești banii, în titlurile de stat sau în depozitele bancare?

Depozitele bancare sau titlurile de stat sunt instrumente foarte căutate de cei care doresc să-și protejeze economiile. Unii oameni optează pentru a investi la bursă, alții, ceva mai curajoși, se orientează către zona criptomonedelor sau cumpără metale prețioase ori artă. Există însă foarte multe persoane care apelează la depozitele bancare sau titluri de stat ca potențiale soluții ce le protejează banii.

Dobânzi oferite de bănci pentru 10.000 de lei

Vom face o scurtă analiză între economisirea în titlurile de stat sau în depozitele bancare. Pentru un depozit în valoare de 10.000 de lei, la 12 luni, se oferă dobânzi variabile în funcție de bancă. Majoritatea băncilor oferă dobânzi mari la depozitele realizate online. Pentru acest calcul vom ține cont și de scăderea impozitului din suma obținută din dobândă. Aceasta este de 10% și se oprește direct la bancă.

Cel mai avantajos depozit bancar în prezent este acordat TBI Bank (9,3%), conform conso.ro. Dobânda aici ajunge la 837 de lei în 12 luni. Trebuie menționat însă că TBI este o bancă garantată de statul bulgar. Grupul bulgăresc este urmat de Intesa Sanpaolo Bank cu dobândă de până la 8,75% pe an și de ProCredit Bank (8.6%).

La același tip de depozit, CEC are o dobândă de 8,5%, iar Eximbank de 8,25%.  Dacă este să ne referim la cele mai mari bănci din România acestea nu sunt în topul dobânzilor oferite. De exemplu, Banca Transilvania oferă o dobândă anuală de 7,25% pe an.

Dobânzile nu reprezintă singurul detaliu la care trebuie ne uităm atunci când alegem să ne plasăm banii la o bancă. La fel de important este să ne interesăm și la comisioanele ce se percep.

De exemplu, poate fi vorba despre un comision de administrare pentru cont sau card sau de comisioane mult mai mari pentru retragerile în numerar de la bancomat. Pentru a nu pierde în loc să câștigăm ceva, trebuie să analizăm toate aceste detalii, înainte de a alege banca unde vrem să plasăm economiile.

Titlurile de stat sau depozitele bancare?

O altă formă de economisire o reprezintă și investirea în titluri de stat. Acestea funcționează similar cu depozitele și sunt garantate de statul român. De exemplu, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,20%, 7,50%, respectiv 8%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu. În ultimul an, statul român a emis titluri de stat aproape în fiecare lună.

Titlurile de stat sunt o formă de finanțare a bugetului, prin care statul român se împrumută de la cetățenii săi pentru o perioadă clară de timp, între 1 și 3, ani. Cei care fac o astfel de investiție primesc o dobândă care este anunțată înainte ca emiterea titlurilor să aibă loc, ceea ce înseamnă că cei interesați nu vor avea surprize.

Statul român practică de obicei dobânzi mai mari decât cele pe care băncile comerciale pentru perioade de timp similare. De precizat, că la aceste dobânzi nu se ia impozit.

La cumpărarea a 10.000 de titlui de stat primești după un an 720 de lei, fără să ți perceapă impozit sau 800 de lei, anual, dacă ai optat pentru perioada de trei ani.

Citeste si: Cum se investește în titluri de stat TEZAUR. Află cât e dobânda

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat promulgarea legii anti-violență

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, marchează un moment semnificativ, anunțând promulgarea legii care ratifică Convenția nr. 190/2019 a Organizației Internaționale a...

Cătălin Cîrstoiu își ia concediu de la spital. Nu crede că...

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al Alianței PSD - PNL la Primăria Capitalei, spune că el este convins că bucureștenii își doresc un primar...