În ce țară părinții adoptivi ar putea fi obligați să le dezvăluie copiilor secretul adopției

Publicat: 29 apr. 2023, 21:30, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
În ce țară părinții adoptivi ar putea fi obligați să le dezvăluie copiilor secretul adopției

Părinții adoptivi ar putea fi obligați prin lege să le dezvăluie copiilor faptul că nu sunt părinți naturali. Guvernul intenționează să modifice Legea familiei.

Legea actuală din Estonia prevede ca cei mici să afle despre acest fapt doar dacă persoanele care i-au adoptat decid să-l împărtășească. Dacă părinții adoptivi ai unui copil nu reușesc să spună nimic, este posibil să nu afle că au o altă familie biologică undeva.

Propunerea de modificare a legii vine în contextul în care, Irje Tammeleht, oficial din Ministerul Afacerilor Sociale, susține că este posibil ca un copil să aibă amintiri despre o altă familie, în timp ce părinții adoptivi pot decide să nu împărtășească nicio informație.

Dacă Guvernul din Estonia va adopta legea, copii adoptați vor avea dreptul de a cunoaște că sunt adoptați, părinții adoptivi fiind îndemnați să discute problema mai devreme decât mai târziu.

Helen Jõks, responsabilă cu politica privind drepturile copilului la minister, susține că încă se discută care ar fi momentul în care părinții adoptivi ar trebui să spună copiilor despre părinții lor biologici.

O opțiune este de a stabili o anumită vârstă până la care copiilor trebuie să li se spună. O altă variantă este ca părinții să o aducă de îndată ce se consideră că este rezonabil, cum este în Norvegia, de exemplu.