În 2 ani în care Orban a fost ministru la Transporturi, cifra de afaceri a firmei lui Nelu Iordache a crescut de 12 ori

În doar cei doi ani în care Ludovic Orban a fost ministru al Transporturilor, cifra de afaceri a firmei de construcții a lui Nelu Iordache a crescut de aproape 12 ori. De la 18,5 milioane de euro, cifra de afacere a ajuns la aproximativ 220 de milioane de euro. Creșterea semnificativă s-a datorat în urma contractelor încheiate de Romstrade cu instituțiile statului.

După ce prietenul său devine ministru al Transporturilor, Nelu Iordache nu era un mare constructor în România. În anul 2006, firma sa înregistra o cifră de afaceri de 18,5 milioane de euro.

Sursă foto: national.ro

La doar un an distanță, în plină criză economică, Nelu Iordache a dat un „boom” în afacerea asfaltului, cifra de afaceri a companiei Romstrade ajungând în 2007 la 200 de miliaone de euro. La sfârșitul anului 2008, când mandatul ministrului al transporturilor Ludovic Orban s-a încheiat, cifra de afaceri a companiei atinsese pragul de 220 de milioane de euro.

confidas.ro
confidas.ro

Contracte pe bandă rulantă din partea ministrului Orban

Cifra de afaceri imensă se datorează contractelor cu statul. Una dintre cele mai mari lucrări obținute de firma lui Nelu Iordache este modernizarea șoselei Transalpina, contract încheiat în septembrie 2008, chiar cu ministerul condus la acea vreme de Ludovic Orban. Valoarea toală a contractului s-a ridicat la suma de 345 de milioane de euro fără TVA, conform grupul.ro.

Ministerul Transporturilor a reziliat contractul

Chiar dacă lucrările trebuiau să se termine în mai puțin de un an și jumătate, acestea nu erau încheiate nici la finele anului 2014, când Ministerul Transporturilor a reziliat contractul cu firma deținută de Nelu Iordache.

PDL i-a acuzat pe Orban și Iordache de ilegalități

În timpul campaniei electorale din anul 2008, candidații din partea PDL i-au acuzat în repetate rânduri pe Orban și Iordache de ilegalități.

După ce în 2009, Radu Berceanu îi preia funcția lui Orban ca ministru al Transporturilor, amenința că va depune la DNA documentele incriminatoare în afacerea Transalpina.

Ulterior, pedeliștii s-au răzgândit și l-au luat sub aripa lor pe Iordache care a continuat să beneficieze de contracte uriașe cu statul.

Ziua condamnării în dosarul Transalpina

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Omul de afaceri Nelu Iordache, patronul companiei Romstrade, a fost condamnat definitiv anul trecut de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care era acuzat alături de foşti şefi de la CNADNR Craiova de nereguli în atribuirea unui contract privind modernizarea Transalpina.

Patronul Romstrade se află în prezent în penitenciar, unde execută o altă condamnate definitivă de 11 ani şi 9 luni de închisoare, într-un dosar legat de fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad.

În dosarul „Transalpina” au mai fost condamnaţi la pedepse cu suspendare foşti şefi şi angajaţi de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova: Adrian Lumezeanu (director regional) – 4 ani cu suspendare, Doina Ilie (director economic) – 4 ani cu suspendare, Delia Mihaela Nedelcu (şef Serviciu organizare şi derulare achiziţii) – 3 ani şi 6 luni cu suspendare, Florina Iovan (persoană desemnată să efectueze controlul financiar preventiv) – 3 ani şi 6 luni cu suspendare.

Magistrații au constat și faptul că toate garanțiile de bună execuție au fost constituite, iar în anul 2012, în dosarul de insovență al firmei Romstrade de la Tribunalul Gorj, CNAIR s-a înscris în tabelul preliminar cu suma de 93.930.037,02 lei, reprezentând valoarea totală a polițelor privind asigurarea de garanție de bună executie emise de o societate de asigurare. Compania Națională Drumuri a plătit către constructorul Romstrade circa 1 miliard de lei din contractul de 1,5 miliarde.

Nelu Iordache rămâne în închisoare, deși i s-a prescris o condamnare de 12 ani

Curtea de Apel Bucureşti a dispus încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Nelu Iordache, fiind anulată o pedeapsă de 12 ani şi 6 luni închisoare. Deși i s-a prescris condamnarea în dosarul Blue Air, Iordache rămâne dator cu cei 9 milioane de lei și nu va ieși din închisoare.

Nelu Iordache a fost condamnat la închisoare de instanța pe fond în dosarul delapidării companiei de transport aerian Blue Air, la 12 ani și 6 luni de închisoare.

Judecătorii susţin că faptele de care era acuzat Nelu Iordache s-au prescris, fiind aplicată în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale adoptată în mai 2022.

Astfel, Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri, întrucât dosarul se judeca în apel.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole