În Germania: De ce iarna viitoare va fi rece, întunecată și scumpă

În Europa, teama de o reducere completă a aprovizionării cu gaze rusești este în creștere, în special în Germania, unde se preconizează că iarna viitoare va fi rece, întunecată și scumpă, după cum a titrat ziarul economic Handelsblatt.

Atenția generală, în pragul începerii lucrărilor de întreținere la Nord Stream 1, se concentrează asupra a ceea ce se va întâmpla peste 10 zile, când gazoductul ar trebui să își reia funcționarea normală, opțiunea ca Moscova să profite de această ocazie ca pretext pentru a opri definitiv aprovizionarea fiind considerată cea mai probabilă, atenționează Ansa. Pe data de 20 iulie, oficialii UE de la Bruxelles vor da publicității un plan al pregătirilor de iarnă, care va căuta să asigure statele membre că vor dispune de gaze suficiente ca să treacă iarna, anunță Politico și notează că printre opțiunile în discuție se numără ajutoare pentru companiile energetice, intrarea unor centrale energetice sub controlul statului și raționalizarea gazelor în sectorul industrial.

Scenariu de tip „fiecare-stat-pentru sine”

Până acum, continuă Politico, peste 10 țări din UE și-au lansat primul avertisment anticipat legat de planurile lor de urgență, iar Germania și Republica Cehă au promis să-și unească forțele și să asigure o cooperare operațiunală în cazul unei întreruperi totale a livrării gazelor, posibilă în următoarele săptămâni. Însă mulți se tem de un scenariu de tip „fiecare-stat-pentru sine” și, din acest motiv, Comisia Europeană încurajează țările să stabilească voluntar niște acorduri de solidaritate transfrontalieră, astfel încât să-și poată împărți gazele în caz de nevoie, explică Politico.

Ce e mai rău abia urmează în criza energetică, a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, într-o conferinţă privind energia, organizată la Sydney, citează La Libre Belgique. La rândul său, secretarul american pentru energie, Jennifer Granholm, a declarat că războiul din Ucraina a demonstrat importanţa trecerii la surse de energie alternative pentru a opri dependenţa de combustibilii fosili ruseşti, reține ziarul belgian. În context, atenționează France24, euro ajunge la paritate cu dolarul, prag care nu a mai fost atins din anul punerii sale în circulaţie, acum două decenii, moneda unică fiind trasă în jos de riscul unei tăieri a aprovizionării cu gaz rusesc pentru Uniunea Europeană. Cel mai rău coșmar energetic din Europa devine realitate – întreruperile de livrări din Rusia și prețurile record amenință cu o „iarnă a nemulțumirii”, conchide Foreign Policy.

1 COMENTARIU

  1. Rusia este pe cale să-și joace cele mai periculoase cărți – iar Occidentul nu este pregătit.
    Rusia a câștigat miliarde de dolari în plăți suplimentare pentru petrol și gaze – datorită prețurilor mai mari – de când a invadat Ucraina .
    Timpul se scurge; nu doar pentru Putin, ci și pentru Europa.
    Trebuie să recunoaștem și să ne pregătim nu doar pentru pericolul din partea lui Putin, ci și din cele mai puternice arme ale sale: rezervele sale de petrol și gaze. Trebuie să declarăm starea de urgență și să ne înțărcăm de această dependență, altfel milioane de oameni vor plăti prețul cu mijloacele lor de existență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...