În Italia se cercetează construirea unei centrale, care combină producția de energie electrică și cultivarea algelor

Publicat: 19 mai 2021, 11:31, de Răzvan Zamfir, în Energie , ? cititori
În Italia se cercetează construirea unei centrale, care combină producția de energie electrică și cultivarea algelor

În Italia va demara testarea unei tehnologii care combină producția de energie electrică fotovoltaică și cultivarea microalgelor. O instalație pilot va fi construită lângă Napoli pentru a studia modul în care cele două tehnologii – solară și de microalge – pot fi integrate. Studiul presupune cultivarea microalgelor cu o valoare comercială ridicată (între 100 și 200 de euro pe kilogram) cu un sistem de cultură complet integrat în centrala fotovoltaică.

Avantajele constau în producerea de energie electrică din surse regenerabile și de substanțe valoroase pentru alimente și suplimente, precum și în reducerea emisiilor de CO2, absorbite și transformate în biomasă, care se adăugă celor deja evitate prin producția de energie electrică fotovoltaică.

Parteneriatul cu ENEA face parte dintr-un plan demonstrativ mai amplu, de soluții inovatoare pentru integrarea activităților de producție agricolă și zootehnică cu sistemele noastre fotovoltaice, pe care le derulăm împreună cu diverși parteneri din cercetare și agricultură. Scopul este de a promova utilizarea mai eficientă a terenurilor și de a identifica oportunități de creare de valoare comună cu zonele și comunitățile care găzduiesc centralele noastre. Rezultatele acestor studii ne oferă posibilitatea de a identifica activități eficiente care să răspundă nevoilor locale, în concordanță cu scopul de a produce energie ieftină, fără emisii”, spune Nicola Rossi, șeful Departamentului de Inovare al Enel Green Power.

Enel Green Power, în cadrul Grupului Enel, activ și pe piața românească,dezvoltă și operează centrale de energie regenerabilă la nivel mondial și este prezentă în Europa, America, Asia, Africa și Oceania. Compania are o capacitate totală de circa 49 GW și un mix de producție care include energie eoliană, solară, geotermală și hidroelectrică.

Prin acest acord lansăm o nouă posibilă sinergie pentru utilizarea comună a terenurilor identificate cu marca noastră „algovoltaic”. Aceasta este o oportunitate ideală pentru sectorul agrivoltaic, în care investim resurse semnificative, de a implementa prevederile Planului Național de Redresare și Reziliență al Italiei„, a declarat Ezio Terzini, șeful Diviziei de Dispozitive Fotovoltaice și Dispozitive Inteligente din cadrul Departamentului de Tehnologii pentru Energie Regenerabilă a ENEA.