Circa 67 de milioane de copii privați total sau parțial de vaccinuri esențiale, în lume

Publicat: 21 apr. 2023, 20:30, de Magda Marincovici, în Sănătate
Circa 67 de milioane de copii privați total sau parțial de vaccinuri esențiale, în lume
Primele doze de vaccin ajung în România între Crăciun și Revelion

Între 2019 și 2021, la nivel global, 67 de milioane de copii au fost privați total sau parțial de vaccinuri esențiale din cauza disfuncționalităților legate de pandemia Covid-19, întorcând lumea cu mai mult de 10 ani în domeniul vaccinării pediatrice, avertizează ONU, transmite AFP.

Potrivit raportului UNICEF, publicat săptămâna aceasta, este o îngrijorare privind riscurile de epidemii în special de rujeolă sau poliomielită. Raportul UNICEF arată că acoperirea vaccinală a scăzut în 112 țări.

Astfel, 67 de milioane de copii nu au fost vaccinați –  cei mai mulți din Africa și Asia de Sud – din care 48 de milioane dintre nu au primit nicio doză.

Vaccinurile au jucat un rol cu adevărat important pentru a permite copiilor să aibă o viață lungă într-o stare bună de sănătate. Or, scăderea nivelului de vaccinare este îngrijorătoare, subliniază pentru AFP Brian Keeley, redactorul șef al acestui raport.

Imunizarea copiilor salvează 4,4 milioane de vieți în fiecare an, subliniază UNICEF și s-ar putea să ajungă la 5,8 milioane dacă, la nivel global, s-ar reuși, până în 2030, să se reducă la jumătate numărul copiilor privați de vaccinurile esențiale și să se atingă o acoperire cu vaccinurile vitale de 90%.

Înainte de introducerea vaccinului în anul 1963, rujeola ucidea aproximativ 2,6 milioane de persoane în fiecare an, în principal copii. În 2021, totuși 128.000 de persoane au murit din cauza acestei boli, ceea ce îngrijorează în mod special ONU.

În trei ani, rata de vaccinare contra rujeolei – boală foarte contagioasă  care presupune o rată de vaccinare de 95% pentru a obține imunitate colectivă – a scăzut de la 86 la 81%, potrivit raportului UNICEF. Consecința: numărul cazurilor de rujeolă s-a dublat în 2022, comparativ cu 2021.