În noul an românii își schimbă locul de muncă. Care sunt cele mai căutate domenii

Publicat: 04 feb. 2021, 20:00, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
În noul an românii își schimbă locul de muncă. Care sunt cele mai căutate domenii

În luna ianuarie 2021 au fost înregistrate sute de mii de aplicări pentru locuri de muncă. Numai pe eJobs au fost înregistrate aproape 600.000 de aplicări pentru locuri de muncă.

Conform eJobs România, cele mai căutate joburi sunt cele din retail, prestări servicii, IT ori banking şi servicii financiare, relevă datele unei platforme de recrutare.

  • peste 300.000 de aplicări au fost înregistrate pentru angajatorii din retail;
  • 100.000 pentru cei din domeniul prestări servicii;
  • 100.000 pentru cei din IT;
  • 90.000 în bănci şi servicii financiare.

„Începutul de an a fost unul în care specialiştii pare că s-au reactivat. Asta şi pentru că au văzut că a crescut exponenţial numărul de locuri de muncă din piaţă, inclusiv cele compatibile cu nivelul lor de pregătire şi experienţă. Dincolo de numărul mare de joburi din retail şi din call-centere, luna ianuarie a venit cu multe oferte în sectoare precum banking, IT sau farma, iar candidaţii cu experienţă vor să profite de aceste ferestre de oportunitate”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Alte peste 60.000 de aplicări au fost depuse şi pentru joburile din străinătate. Cei mai mulţi candidaţi au optat pentru un loc de muncă în Germania, Olanda, Marea Britanie, Franţa sau Danemarca, Italia şi Spania. Cele mai dorite domenii sunt construcţiile, transport/logistică, retail prestări servicii, producţie şi IT.

„Comparativ cu anii trecuţi, mai puţin 2020, încă ne aflăm la un nivel destul de scăzut în ceea ce priveşte dorinţa românilor de a pleca să lucreze în străinătate, cu toate că numărul de joburi postate de angajatorii din afara ţării pare să crească în mod constant. Este nevoie de candidaţi, ofertele companiilor sunt atrăgătoare, însă decizia de a pleca din ţară în această perioadă este considerată în continuare riscantă. Asta deşi timpul mediu necesar găsirii unui job în România este mai mare decât era în 2019 sau în 2018”, a explicat Bogdan Badea.

100.000 de aplicări pe platforma BestJobs

Aproape 100.000 de români au aplicat la joburi pe BestJobs în luna ianuarie. Cei mai mulți care și-au cătat un nou loc de muncă au fost cei cu o experiență de peste 5 ani

Cei mai mulți dintre candidații care au aplicat la joburi în luna ianuarie, au o experiență de peste 5 ani de zile (51%) și au vârste cuprinse între 25 și 34 de ani (34,4%), urmați de cei cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani (21,7%). Prin comparație, cei sub 25 de ani au fost mai puțin interesați de un nou job la început de an, însă se observă o creștere ușoară comparativ cu ultima lună din 2020.  În continuare, și în luna ianuarie a acestui an femeile conduc clasamentul, acestea fiind responsabile cu peste jumătate (54,8%) dintre aplicările la joburi.

Cele mai căutate locuri de muncă sunt cele care oferă posibilitatea lucrului de acasă. În luna ianuarie s-au înregistrat aproape 60.000 de căutări de job-uri remote și au fost peste 25.000 de candidați care au aplicat la astfel de job-uri, disponibile pe platforma Bestjobs.

Topul companiilor cu cele mai multe aplicări a fost condus în luna ianuarie de către Enel (cu peste 7.000 aplicanți), Alpha Bank România (peste 3.000 aplicanți), Allianz Technology (peste 3.300 aplicanți), A&D Pharma (peste 2.400 aplicanți) și Pepco Retail (peste 2.200 aplicanți). Pentru trei luni la rând, Enel este angajatorul care a atras cei mai mulți candidați de pe Bestjobs și conduce inclusiv clasamentul în ceea ce privește aplicările directe ale candidaților, direct pe pagina de profil a companiei.