În premieră, Papa Francisc la summit-ul G7

Publicat: 14 iun. 2024, 19:44, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
În premieră, Papa Francisc la summit-ul G7
Papa Francisc summit G7 premierul Meloni inteligența artificială

Papa Francisc este vineri la summit-ul G7, care se desfășoară la Borgo Egnazia, în sudul Italiei, pentru a da curs invitației de a vorbi la sesiunea dedicată Inteligenței Artificiale.

Este pentru prima oară când un conducător al Bisericii Catolice participă la un astfel de eveniment, subliniază agențiile de presă internaționale.

Suveranul pontif, în vârstă de 87 de ani, a sosit la Borgo Egnazia, în provincia Puglia, cu un elicopter şi a fost întâmpinat de şefa guvernului Italiei, Giorgia Meloni.

Papa Francisc i-a adresat o glumă: „Mai trăieşti? Şi eu”, la care ea a răspuns „Va fi o zi lungă”.

Potrivit Vatican news, pe agenda oficială a papei sunt programate mai multe întâlniri bilaterale.

Astfel, papa va avea convorbiri bilaterale cu mai mulţi şefi de stat şi guvern, printre care preşedinţii Franţei – Emmanuel Macron, Statelor Unite – Joe Biden, Turciei – Recep Tayyip Erdogan, Braziliei – Inacio Lula da Silva şi Ucrainei – Volodimir Zelenski şi prim-miniştrii Canadei – Justin Trudeau şi Indiei – Narendra Modi, precum şi cu directoarea Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva.

Potrivit AFP, această agendă încărcată ar putea demonstra că papa doreşte să îşi păstreze rolul important în relaţiile diplomatice, după ce Sfântul Scaun a făcut eforturi lipsite deocamdată de succes pentru pacea în Ucraina şi Gaza.