În țara noastră: De două ori mai multe decese cauzate de infarct față de restul Europei. Crește numărul persoanelor cu diabet tip 2

În țara noastră se înregistrează de două ori mai multe decese provocate de infarct față de restul Europei și o creștere a pacienților cu diabet, motiv pentru care sunt necesare mărirea fondurilor destinate prevenției și modificarea legii sănătății, s-a subliniat în cadrul reuniunii de la Parlament cu tema ”Bolile Cardiovasculare și Diabetul tip 2.

”Nu numai că unul din trei români moare de o patologie cardiovasculară, ci şi faptul că în România avem de două ori mai multe decese cauzate de infarct şi o patologie de trei ori mai crescută a bolilor cardiovasculare faţă de ce se întâmplă la nivel european”, a subliniat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Adela Cojan, președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a precizat că, ”dacă acum câţiva ani aveam în baza de date în jur de 800.000 de pacienţi cu diabet, deja în primele şase luni ale anului 2022, avem raportaţi 1.100.000 de pacienţi”.

Președinta CNAS a subliniat că  au fost  ”introduse pachete de prevenţie în cadrul asistenţei medicale primare pentru persoanele sub 40 de ani la trei ani şi pentru persoanele peste 40 de ani anual, în care aceste analize se efectuează în mod gratuit cu posibilitatea de prioritizare la laborator pentru programare în vederea efectuării acestor analize”.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei de Sănătate a Senatului, a insistat pe necesitatea fondurilor alocate prevenției acestor boli și a unei noi legi a sănătății. „Mi-aş dori să lucrăm la o nouă lege a sănătăţii. (…) Lucrurile s-au modificat foarte mult odată cu pandemia. În momentul de faţă nu mai seamănă nimic cu nimic. De foarte multă vreme spunem cu toţii că prevenţia este „wow” şi trebuie pusă pe primul plan. Din păcate, toată lumea trebuie să privească că această prevenţie necesită nişte fonduri şi ele trebuie alocate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...