În Vâlcea, AI s-a combinat cu industria cărnii. Rezultatul: o fabrică cu 1.000 de angajați

Publicat: 20 mai 2025, 18:00, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
În Vâlcea,  AI s-a combinat cu industria cărnii. Rezultatul: o fabrică cu 1.000 de angajați
Foto: mediafax.ro

O nouă fabrică de produse din carne de pasăre a fost inaugurată de Carmistin la Frâncești, Vâlcea. Investiția s-a ridicat la circa 80 milioane euro. Unitatea este cea mai complexă facilitate de prelucrare a cărnii de pasăre din regiune și una dintre cele mai mari existente la nivelul Uniunii Europene.

Proiectul este dezvoltat pe un teren de șase hectare. Suprafață totală construită este de 25.000 metri pătrați. Noua unitate a Grupului Carmistin este cea mai performantă facilitate pentru procesarea de carne pasăre din țară. Capacitatea sa de producție este de 120.000 tone carne/an.

Pe lângă creșterea capacităților de producție, noua fabrică generează și un puternic impact socio- economic în zonă. În prezent este deservită de o echipă de aproape 1.000 de oameni, din care 600 subt noi angajați.

Execuția proiectului de la Frâncești a fost asigurată în perioada 2022 – 2025 de o echipă internă formată din circa 10 persoane, care au avut sprijinul a zeci de specialiști și colaboratori externi din toată lumea.

AI controlează procesele din fabrică

Echipamentele din dotare, majoritatea funcționând cu ajutorul inteligenței artificiale, au fost alese pentru eficiență și siguranță alimentară sporite și pentru o cât mai bună optimizare a proceselor. Sistemul de transport al păsărilor dinspre ferme, ATLAS, recent lansat la nivel mondial, este considerat cel mai performant în materie de bunăstare a animalelor.

Softul Impaq generează informații despre modul de lucru din partea primară de procesare și face posibilă analiza în timp real a eficienței echipamentelor, dar și reducerea timpilor de staționare.

Sistemul Iris, la rândul lui, asigură automat selecția carcaselor pe clase de calitate, ajutând la optimizarea producției.

Un ansamblu de cinci roboți de calibrare, integrați în flux, face posibilă optimizarea greutăților pe tipuri de produs.

Un lanț alimentar integrat

Din noua unitate de producție compania livrează deja produsele sub brandul La Provincia pentru piața internă, dar și produse pentru export, în peste 30 de țări, de la carne proaspătă, la o multitudine de piese tranșate, adaptate tuturor cerințelor și preferințelor consumatorilor de pretutindeni.

Proiectul de la Frâncești a fost gândit și construit pe modelul de lanț alimentar complet integrat, promovat de Grupul Carmistin încă de acum două decenii. Compania și-a consolidat simultan întreg lanțul de valoare, de la producția de inputuri agricole (cereale, semințe, furaje) și incubatoare, la ferme de reproducție și creștere, procesare, ambalare, logistică, distribuție și retail propriu, dezvoltând propria rețea de magazine la nivel național.

Produse la cele mai ridicate standarde

O astfel de investiție este dovada că inovația și tehnologia de ultimă generație pot fi perfect armonizate cu dezvoltarea responsabilă a unui business autohton de amploare. Odată cu proiectul de la Frâncești, vom redefini nu doar standardele în producția locală de hrană, ci și modul în care este percepută industria alimentară. Pentru noi, echipa Carmistin The Food Company, și, în mod special, pentru oamenii extraordinari care au contribuit la realizarea lui, acest proiect-bijuterie a fost și va rămâne mereu o experiență unică – umană, profesională și de viață. Le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru că au înțeles faptul că, în centrul tuturor preocupărilor noastre, se află permanent grija de a asigură în piață hrană la cele mai înalte standarde de calitate, încredere și siguranță”, spune Justin Paraschiv, fondator și președinte Carmistin The Food Company.

Carmistin The Food Company este poziționată în prezent între primii producători de alimente din România și pe primul loc în ierarhia producătorilor de carne la nivel național. Grupul cuprinde peste 50 de companii active în producția de carne de pasăre și ouă, creșterea porcilor, creșterea bovinelor, dar și în producția de cereale, prin valorificarea a peste 8.000 ha teren agricol. Toate aceste resurse susțin împreună independența operațională, pe de o parte, și calitatea constantă a alimentelor produse de companiile din Grup, pe de altă parte.