Încă o uzină demolată, ca să facă loc unui mall. Dispar ultimele clădiri ale „Laminorului de Tablă” din Galați, înființat de Max Auschnit

Publicat: 16 feb. 2022, 13:25, de Puterea.ro, în ECONOMIE , ? cititori
Încă o uzină demolată, ca să facă loc unui mall. Dispar ultimele clădiri ale „Laminorului de Tablă” din Galați, înființat de Max Auschnit

Fostele uzine și fabrici ale Galațiului, care au adus orașului locul 4 în ierarhia contributorilor la PIB și faima de mare centru industrial, sunt falimentate și demolate, pentru ca pe terenurile fostelor hale să fie construite centre comerciale și blocuri.

Fondul de investiţii NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari investitori din piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est, a anunțat că a achiziționat 17 hectare de teren pe strada Portului din Galaţi, o zonă din vechiul centru al orașului, unde va dezvolta un proiect imobiliar mixt, a cărui construcţie va demara în 2023.

NEPI mai deține la Galați mallul „Galați Shopping City”, inaugurat în 2013, iar în țară mai deține centre comerciale și mall-uri în Bucureşti, Sibiu, Timişoara, Ploiești, Constanța și Târgu Mureș

Dispar ultimele clădiri ale „Laminorului de Tablă”, înființat în 1921 de Max Auschnit

Potrivit informațiilor din mediile de afaceri, terenul de 17 hectare cumpărat acum de NEPI Rockcastle a aparținut societății Intfor SA, care a continuat activitatea „Laminorului de Tablă”, înființat în 1921 de celebrul industriaș Max Auschnit, proprietarul Uzinelor „Titan Nădrag Călan”.

Max Auschnit s-a născut la Galaţi, în 1888, fiind fiul lui Osias Auschnit, proprietarul unei fabrici fondate în 1875. A absolvit Academia de Înalte Studii Comerciale și de Export din Viena și la rândul său a înființat mai multe afaceri în industria grea, cea mai importantă fiind Societatea „Titan-Nădrag-Călan”, cu peste 4.900 angajați în 1938. În anul 1910, a înființat la Galați o fabrică de cuie şi sârmă, iar în 1911-1912 s-a asociat cu firma Bässler & Wächtur din Londra pentru înființarea unei societăți cu un capital de 75.000 lire sterline, prin intermediul căreia a înființat fabrica de tablă zincată de la Galați, al cărui nume era „Laminorul de Tablă”.

După 1990, uzina a fost redenumită Infor SA și a fost unul dintre cei mai importanți producători de tablă inox din România, laminatele remarcându-se în primul rând prin calitatea oțelului inox.

Infor SA a fost privatizată în 1999, iar în 2005 a fost preluată omul de afaceri local Andrei Lișinschi, de două ori candidat al PD la mandatul de primar al Galațiului și care înainte de 1990 fusese taximetrist. Prin 2009, acesta a încercat o retehnologizare și trecerea la zincarea de tablă subțire pe care o importa din Turcia, dar în 2010 firma a intrat în insolvență, iar în 2020 a intrat în faliment.

După distrugerea fostelor uzine, economia Galațiului a intrat „în picaj”

Mai multe fost uzine și fabrici din Galați au fost demolate după 1990, în locul lor fiind construite centre comerciale și blocuri. Până în anul 2013, la Galați au fost desființate peste 234.000 de locuri de muncă, majoritatea în industrie, iar principalul efect a fost că economia locală a intrat „în picaj”.

Fostul laminor de cuie, sârmă și lanțuri navale, Intfor SA Galați a fost falimentat după ce la privatizare a fost preluat de un om de afaceri din Italia care și-a mutat afacerea la Brăila și după demolarea clădirilor terenul a fost preluat tot de NEPI, care a construit „Galați Shopping City”, inaugurat în 2013.

Fosta uzină de reparații a avioanelor care funcționa în perioada interbelică în apropierea Aeroportului din Galați, devenită după naționalizarea din 1948 uzina de producție a echipamentelor hidraulice „Mehid” SA, a fost privatizată și ulterior demolată, în locul său urmând să fie construit un centru comercial Cora. Această afacere nu s-a concretizat, din cauză că în același cartier era deja în construcție primul mall.

În locul fostei fabrici de detergenți „Apollo” SA, care în anii 80 trecuse la producția de detergenți ecologici, a fost de asemenea falimentată și demolată, în locul ei fiind construit un market de cartier.