Incendiu puternic de pădure în Mehedinți. Intervin și avioanele MApN

Publicat: 09 iul. 2024, 17:54, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Incendiu puternic de pădure în Mehedinți. Intervin și avioanele MApN
Foto: caleaeuropeana.ro

Un puternic incendiu de pădure a izbucnit în cursul zilei de astăzi într-o pădure din județul Mehedinți. Inițial, focul a pornit de la o litieră de pe raza localității Svinița. Apoi incendiul s-a extins.

Pentru identificarea și stingerea focarelor de incendiu, se acționează pe două sectoare de stingere, fiind constituite echipe mixte formate din pompieri, rangeri ai Parcului Natural “Porțile de Fier”, pădurari și voluntari, care acționează cu ATV -uri, saci stingători, unelte genistice și prin efectuarea de benzi minerale.

Alături de pompieri, participă 9 pădurari ai Ocolului Sivilc Orșova și 11 rangeri ai Parcului Natural “Porțile de Fier”.

Intervenția este dificilă din cauza terenului foarte accidentat și a curenților de aer care intrețin arderea, zona fiind greu accesibilă forțelor de intervenție.

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a aprobat, în regim de urgență, ca două aeronave C-27J Spartan ale Forțelor Aeriene Române, configurate pentru stingerea incendiilor, să acționeze marți, 9 iulie, pentru stingerea incendiului de pădure declanșat în zona fondului forestier al comunei Svinița, județul Mehedinți.

Cele două aeronave au decolat astăzi din Baza 90 Transport Aerian Otopeni în jurul orelor 12.30, respectiv 14.30.

Misiunea aeriană se desfășoară la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Până în prezent, au fost executate trei misiuni deasupra zonei afectate, la această oră acțiunea fiind în curs de desfășurare.

În configurație pentru stingerea incendiilor, aeronavele C-27J Spartan pot transporta până 6.000 de litri de apă (maximum șase containere) la fiecare trecere.

Aeronavele de acest tip ale Forțelor Aeriene Române au acționat, din 2017 și până în prezent, pentru stingerea a mai multe incendii de pădure din țara noastră – în județele Mehedinți, Alba, Hunedoara și Buzău.

De asemenea, în anii precedenți, aeronavele de acest tip au executat misiuni pentru stingerea incendiilor de pădure din Franța, Republica Slovenia, Grecia și Macedonia de Nord.

În urmă cu un an, în zona în care acum are loc incendiul s-a desfășurat un exercițiu de amploare al pompierilor, axat pe un scenariu asemănător cu cel real, de astăzi.