Moment istoric în Africa! Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat undă verde vaccinării copiilor împotriva malariei

Publicat: 08 oct. 2021, 07:30, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Moment istoric în Africa! Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat undă verde vaccinării copiilor împotriva malariei
Uganda

Majoritatea copiilor din Africa vor fi vaccinaţi împotriva malariei, în urma unei decizii istorice luate în lupta împotriva maladiei fatale, anunță BBC.

Malaria este unul dintre flagelurile umanităţii de mii de ani şi ucide, în principal, copiii. Realizarea unui vaccin, după mai mult de un secol de încercări, este una dintre marile realizări ale medicinei.

Vaccinul, numit RTS,S, s-a dovedit a fi eficient în urmă cu şase ani.

Acum, după un program pilot de imunizare derulat în Ghana, Kenya şi Malawi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că ar trebui administrat în Africa sub-sahariană şi alte regiuni cu transmitere moderată şi ridicată a malariei.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a spus că este „un moment istoric”.

Mult aşteptatul vaccin anti-malarie pentru copii este o reuşită pentru ştiinţă, sănătatea copiilor şi controlul malariei”, a declarat el.

Malaria este un parazit care invadează corpul şi distruge celulele sanguine pentru a se reproduce şi este răspândit prin înţepătura ţânţarilor.

Medicamente care ucid parazitul, plasele şi insecticidele pentru a ucide ţânţarii au ajutat la reducerea răspândirii bolii.

Chiar şi aşa, încă există aproximativ 230 de milioane de cazuri şi 400.000 de decese anual, iar în jur de 95% dintre acestea sunt înregistrate în Africa, unde mai mult de 260.000 de copii au murit din cauza bolii în 2019.

Există mai mult de 100 de tipuri de paraziţi care provoacă această boală. Vaccinul RTS,S îl vizează pe cel mai letal şi mai des întâlnit dintre ei în Africa: plasmodium falciparum.

Au existat dubii că vaccinul va funcţiona în lumea reală, având în vedere că este necesară administrarea a patru doze pentru a fi eficient. Primele trei sunt administrate la o lună distanţă la copiii de cinci, şase şi şapte luni şi doza finală este necesară în jurul vârstei de 18 luni.

Rezultatele, în urma administrării a peste 2,3 milioane de doze, arată că vaccinul a fost sigur şi a condus la o reducere cu 30% a cazurilor severe de malarie.