Începutul unei crize: Creșteri fără precedent ale prețurilor la majoritatea materialelor de construcții

Publicat: 26 mai 2021, 12:50, de Ziarul Puterea, în ESENȚIAL
Începutul unei crize: Creșteri fără precedent ale prețurilor la majoritatea materialelor de construcții

Începutul unei crize lovește profund în epicentrul domeniului construcțiilor. Îngrijorările constructorilor încep să se facă resimțite la ușa Guvernului, ele anunțând debutul unui puternic dezechilibru macroeconomic, scrie Grup Infrastructura.

Sectorul de construcții riscă să devină Calul Troian al economiei

În lumina ultimelor date din domeniul construcțiilor (respectiv creșterea prețurilor la materialele de construcții) putem asista la o gripare gravă a economiei naționale. Vorbim de un blocaj la nivel investițional, la nivelul constructorilor mici, mijlocii și mari din piață și la nivelul simplilor cetățeni care vor resimți direct în portofel (în prețul final al achiziției unui imobil sau al renovărilor) efectele acestei crize care se prefigurează deja la orizont.

În plus, unele investiții care se desfășoară în prezent (aflate în proces de atribuire pentru achiziții publice, proiectare sau execuție) sunt periclitate de această ascensiune a prețurilor și pot fi abandonate de către constructori, care vor caută o soluție ca să nu-și falimenteze afacerea.

Și dăm ca exemple oscilația prețurilor din ultimă lună în care s-au înregistrat creșteri semnificative la majoritatea materialelor de construcții: table zincate 45%, balast 50%, nisip 40%, bitum peste 30%, oțel-beton peste 30%, motorină 18%, polistiren peste 50%, țeavă pvc peste 25%, tub PE 30%, iar trendul crescător se menține.

Nici la capitolul proiecte viitoare nu stăm prea bine. Acestea pot stagna sau se pot amâna după caz. În același timp, pot exista disponibilizări ale personalului calificat și absența investițiilor pe piață.

Întrebări pentru guvernanți

Dincolo de aceste aspecte stringente, Guvernul ar fi bine să răspundă în mod responsabil și cât mai urgent la mai multe întrebări ce nu suportă amânare:

Ce se va întâmpla cu sectorul construcțiilor și ce măsuri au în vedere pentru reglementarea situației actuale, atât pentru firmele mici cât și pentru actorii majori de pe piață?

Ce se va întâmpla cu cei care vor să-și achiziționeze o casă sau să-și construiască una? Cu cât vor scoate din buzunar în plus?

Ce formulă de calcul folosește INS-ul pentru actualizarea indicilor de prețuri ale materialor de construcții, ținând cont că realitatea din piață este total diferită de ceea ce publică Institutul de Statistică? Observăm chiar de pe site-ul INS, că în primele trei luni ale lui 2021 indicele furnizat este mult mai mic decât creșterile reale din piață.

Variante de soluții pe masa Guvernului

  • O perfectibilitate a legislației din prezent din perspectiva unei actualizări permanente de prețuri
  • O predictibilitate mai mare pentru autoritățile publice locale din perspectiva bugetelor alocate prin revizuirea Legii Finanțelor Publice Locale
  • Modificarea de urgență a formulei de calcul a Institutului Național de Statistică din perspectiva alinierii indicilor cu valoarea prețurilor din piață.
  • Crearea unui fond special (cu regim juridic similar celui de urgență) pentru a echilibra eventualele pendulări ale prețurilor la materialele de construcții.

Aceste variante ajută în special antreprenorii din domeniul construcțiilor să nu recurgă la rezilierea contractelor care continuă apoi cu reduceri de personal, ci dimpotrivă să gestioneze mai bine crizele chiar și din perspectiva „creșterii zero”, o filosofie cunoscută în economie prin care sistemul în ansamblul său se degripează și forțează o evoluție pozitivă.