Încercare de reluare a plimbărilor cu „vaporul” pe Dunăre. CJ Galați cumpără o navă cu 30 de locuri

Publicat: 12 mart. 2023, 14:00, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Încercare de reluare a plimbărilor cu „vaporul” pe Dunăre. CJ Galați cumpără o navă cu 30 de locuri

Foarte mulți dintre gălățeni, dar și dintre cei care vizitează orașul, spun că „Dunărea trece degeaba pe la Galați”, pentru că nu există posibilitatea efectuării unei plimbări pe Dunăre cu o navă de pasageri.

După 1990, au fost desființate cursele cu nave de pasageri sau celebrele nave rapide „Săgeata” și „Racheta ” de la Brăila și Galați către Tulcea, Sulina și Sf Gheorghe, singurele „croaziere” posibile în prezent fiind traversările Dunării cu bacurile.

A dispărut tradiția plimbărilor pe Dunăre cu „vaporul”, o navă de pasageri de dimensiuni ceva mai mari, în care nu trebuie să stai pe un scaun, ca în plimbările cu nave mici pe canalele din Amsterdam sau pe Sena., la Paris. O plimbare cu „vaporul” pe Dunăre însemna și liberatea de a te plimba pe punte sau de a sorbi un ceai, cafea sau o bere, în salonul navei sau în prova.

Încecare timidă de reluare a tradiției. CJ Galați cumpără o ambarcațiune cu 30 de locuri

Consiliul Județean (CJ) Galați va achiziționa o ambarcațiune care va face plimbări turistice pe Dunăre. Investiția este asigurată din fonduri europene și este în valoare de 2,5 milioane lei.

Proiectul a fost lansat joi și vizează dezvoltarea de „noi facilități de promovare a potențialului turistic al teritoriului Prut – Dunăre, care să asigure deplasarea tuturor persoanelor interesate să descopere produsele și serviciile locale oferite de zona pescărească Prut – Dunăre”.

„Proiectul vizează achiziționarea unei ambarcațiuni în scopul de a realiza aceste plimbări pe Dunăre. Avem în vedere colaborarea cu entități din județul Tulcea. În acest moment, potențial există, cerințe sunt, le știm cu toții”, a explicat Camelia Epure, administratorul public al CJ Galați.

Ambarcațiunea va avea o capacitate de 30 de locuri. Durata de implementare a proiectului este de 10 luni. Ulterior, vor fi stabilite și circuitele turistice pe care le va face ambarcațiunea, care va putea naviga pe cele trei cursuri de apă care înconjoară Galațiul, Dunărea Siretul și Prutul.

După 1990, au mai rămas traversările Dunării cu bacurile

Călătoria cu vaporul pe Dunăre a fost o tradiție la români. La Galați și Brăila, aflate la 15 kilometri unul de celălalt, existau încă din perioada interbelică curse zilnice cu vaporul pe Dunăre între cele două porturi, dar și tradiționalele concursuri de înot sau de vâslit de la Brăila la Galați.

O plimbare cu vaporul era pentru gălățeni și brăileni echivalentul unei ieșiri în oraș, dar era o atracție care îi convingea pe mulți turiști aflați în tranzit spre sau dinspre litoral, Ardeal sau nordul Moldovei să facă o escală pentru o plimbare cu vaporul cu zbaturi pe Dunăre și o seară la restaurant pentru o masă cu pește din Dunăre, preparat după tradițiile dunărenilor.

Existau curse zilnice cu nave de linie sau cu nave rapide, celebrele „Săgeata” sau „Racheta”, de la Brăila și Galați către Delta Dunării și având la dispoziție transportul rapid, pentru zeci de mii de români era foarte simplu să își petreacă weekendurile în Deltă.

După 1990, au fost desființate cursele de pasageri și singurele „oportunități” de agrement nautic au rămas plimbările cu bărci rapide pe care le oferă 2-3 antreprenori din Galați și Brăila și traversările Dunării cu bacurile.