Închisoare cu vedere la Marea Baltică. Țara care mută deținuți la vecini din cauza celulelor pline

Publicat: 13 iul. 2025, 23:16, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Închisoare cu vedere la Marea Baltică. Țara care mută deținuți la vecini din cauza celulelor pline
sursa foto: livetheworld.com

Închisoare cu vedere la Marea Baltică – Suedia renunță treptat la modelul corectiv și uman al justiției penale. În fața unei crize fără precedent, guvernul vrea să trimită sute de deținuți în Estonia, adoptând o abordare dură, contestată de experți și organizații pentru drepturile omului.

Închisoare cu vedere la Marea Baltică

Suedia traversează o transformare radicală în ceea ce privește politica penală. Țara, cândva exemplu de reabilitare și reintegrare socială, se aliniază acum unei abordări punitive, inspirate de modelul american. Arestări mai dese, pedepse mai lungi și propuneri de reducere a vârstei de răspundere penală până la 13 ani. Toate acestea vin ca răspuns la explozia infracționalității din bandele urbane, scrie The Guardian.

Sistemul penitenciar e depășit. Supraaglomerarea este reală, iar spațiile de detenție nu mai fac față. Din această criză s-a născut ideea de a închiria 600 de locuri în închisori din Estonia, aflate la malul Mării Baltice. Este o soluție temporară, dar care stârnește controverse serioase în rândul specialiștilor.

Dacă luăm în considerare o populație de 40.000 de deținuți, cele 600 de celule din Estonia nu vor rezolva mare lucru”, a declarat Emelí Lönnqvist, cercetătoare în politici penale și sisteme carcerale nordice, la Universitatea din Stockholm.

Vezi și: Polițist din București, implicat în favorizarea deținuților: a primit mită pentru a le introduce alimente, alcool și telefon în arest

Reabilitarea dispare, încarcerarea crește

Acordul cu Estonia este prevăzut să intre în vigoare în vara anului 2026. În teorie, el ar trebui să decongestioneze închisorile suedeze. În practică însă, el simbolizează prăbușirea unui model bazat pe umanitate și tratament echitabil pentru cei condamnați.

Cercetători, activiști și chiar angajați din sistem atrag atenția: încarcerarea în masă nu a funcționat în SUA, iar Suedia riscă să repete greșeala. Deținuții, în special cei tineri, nu mai sunt priviți ca oameni care pot fi recuperați, ci ca simple cazuri de „îndepărtat”. În loc de sprijin și reintegrare, ei primesc pedepse aspre și transferuri departe de casă.