Închisoare pentru defăimarea IMNULUI și drapelului României

Codul penal din 1968, în vigoare până la data de 31 ianuarie 2014, prevedea că „Orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. …. (art. 236)”. Ulterior, Codul penal din 2009, în vigoare din data de 1 februarie 2014, a omis prevederea acestei infracțiuni.

Profanarea drapelului României, intonarea imnului național al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, precum și orice manifestare publică săvârșită cu intenția de a defăima drapelul României sau imnul național al României se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament, după cum notează stiripesurse.ro. „Această inițiativă vine în contextul în care fiecare stat membru al Uniunii Europene din care facem parte duce această politică de câștigare a respectului, inclusiv prin instrumentul legislativ, în acest sens, un exemplu elocvent de democrație consolidată fiind Germania, care sancționează penal orice manifestări împotriva simbolurilor naționale. În epoca globalizării, considerăm că simbolurile naționale trebuie apărate de lege în mod concret și eficace”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă a parlamentarilor PMP  completează și amendează Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...