Incident grav: Membri ai puternicului birou politic al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, demiși

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a demis mai mulţi înalţi oficiali pe care îi acuză că sunt responsabili de un „incident grav” legat de pandemia de COVID-19, a cărei prezenţă nu a fost până acum recunoscută de Phenian pe teritoriul ţării, relatează AFP şi DPA.

Aceşti oficiali „au cauzat un grav incident care provoacă o criză enormă pentru securitatea naţiunii şi a poporului său”, a declarat Kim în cadrul unei reuniuni a biroului politic al partidului unic, citat de agenţia oficială de presă KCNA. Agenţia de presă nu a furnizat niciun detaliu despre numărul de persoane demise, nici despre faptele care li se reproşează, dar Kim îi acuză că „au căzut pradă egoismului şi pasivităţii„.

„Incompetenţa şi iresponsabilitatea unor înalţi oficiali este un factor major al întârzierii în executarea unor sarcini importante„, a adăugat liderul nord-coreean în timpul unei reuniuni, conform KCNA.

Phenianul nu a făcut niciodată caz de COVID-19

Până în prezent, regimul nord-coreean a susţinut întotdeauna că epidemia de COVID-19 nu a ajuns pe teritoriul său, lucru de care se îndoiesc numeroşi experţi. La conducerea unei ţări cu un sistem de sănătate în dificultate, Kim Jong Un a decis să închidă în ianuarie 2020 frontierele Coreii de Nord pentru a împiedica o răspândire a coronavirusului apărut în China vecină.

Phenianul nu a făcut niciodată caz de COVID-19, nici în media oficiale, nici prin datele comunicate Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Informaţia publicată de KCNA „semnifică faptul că s-au înregistrat cazuri în Coreea de Nord”, a declarat pentru AFP Ahn Chan-il, un transfug nord-coreean devenit cercetător la Institutul mondial pentru studii nord-coreene, cu sediul la Seul.

KCNA a mai relatat că, în contextul unei reuniuni a Politburo, Kim a reproşat unor funcţionari că au dat dovadă de „neglijenţe” care au stat la originea unui incident „crucial” ce a declanşat „o mare criză cu consecinţe grave în materie de securitate a statului şi a populaţiei”. El nu a dat totuşi niciun detaliu despre ce s-a întâmplat. Kim a adăugat că „lipsa de competenţă şi iresponsabilitatea” acestor cadre au întârziat realizarea unor sarcini importante, acuzându-i de „autoprotecţionism şi pasivitate„.

Marşul forţat” este expresia folosită de regimul nord-coreean pentru a desemna foametea

Membri ai puternicului biroul politic al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nod şi ai prezidiului său au fost demişi, iar marţi, în cadrul unei reuniuni, au fost instalaţi noi membri, a relatat KCNA, precizând că responsabili guvernamentali au fost „transferaţi”, iar alţii „numiţi„.

Lovită de sancţiuni internaţionale din cauza programului său nuclear, Coreea de Nord este mai izolată ca oricând din cauza acestei măsuri. Comerţul său cu China, de care depinde în foarte mare măsură, s-a redus drastic, iar lucrătorii umanitari au părăsit ţara. Kim a recunoscut recent că există o „situaţie alimentară tensionată” în Coreea de Nord, trăgând un semnal de alarmă într-o ţară unde sectorul agricol este de mai mulţi ani într-o mare dificultate. În aprilie, el e cerut „un nou ‘Marş forţat’ (…) pentru a ajuta populaţia să facă faţă dificultăţilor”.

‘Marşul forţat’ este expresia folosită de regimul nord-coreean pentru a desemna foametea din anii 1990 care a făcut sute de mii de morţi, în urma reducerii ajutorului Moscovei după destrămarea URSS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...