Incredibil: Cafeaua ar putea reduce riscul de Alzheimer

Publicat: 07 iul. 2024, 06:40, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Incredibil: Cafeaua ar putea reduce riscul de Alzheimer
cafea maladia Alzheimer declin cognitiv

Pare incredibil, dar este concluzia unui studiu serios: consumul a două până la patru cești de cafea zilnic ar putea încetini declinul cognitiv legat de înaintarea în vârstă și de dezvoltarea maladiei Alzheimer.

Această ipoteză a fost lansată anterior de mai multe studii. Și acum ea revine în prim plan datorită unui nou studiu realizat de cercetătorii de la INSERM, Spitalul Universitar și Universitatea din Lille.

Maladia Alzheimer constă în degenerarea lentă a neuronilor. În creierul pacienților, se observă o creștere a activității anumitor receptori, numiți A2A. Dar impactul dereglării acestor receptori asupra dezvoltării bolii a rămas necunoscut până acum. Oamenii de știință au reușit să arate, la șoareci, că creșterea timpurie a expresiei A2A facilitează pierderea sinapselor din hipocamp, declanșând astfel tulburări de memorie precoce la animale.

Dar oamenii de știință au mai făcut o altă descoperire. Ei au observat că o disfuncție a anumitor celule ale creierului, celulele microgliale, ar putea fi implicată în pierderea sinapselor.

„Aceste rezultate sugerează că expresia crescută a receptorilor A2A modfică legătura dintre neuroni și celulele microgliale. Această modificare ar putea fi la originea unei avalanșe de efecte care să conducă la dezvoltarea tulburărilor de memorie observate”, explică Émilie Faivre, co-autor al studiului și cercetător la Centrul de cercetare din Lille Neurosciences and Cognition.

„În noul nostru studiu, este descris mecanismul prin care creșterea patologică a expresiei receptorilor A2A provoacă o cascadă de efecte care duc la o agravare a tulburărilor de memorie și confirmăm interesul pentru căile terapeutice care ar putea acționa asupra acestei ținte”.

„Prin urmare, subliniem din nou beneficiul testării cofeinei ca parte a unui studiu clinic pe pacienții care suferă de forme precoce ale bolii”, a precizat David Blum, director de cercetare la Inserm și co-autor al studiului.

Într-adevăr, ne putem imagina că prin blocarea acestor receptori A2A, a căror activitate este crescută la pacient, cafeaua ar putea preveni dezvoltarea tulburărilor de memorie sau chiar a altor simptome cognitive și comportamentale, adaugă David Blum.