Inteligența artificială detectează maladia Alzheimer cu șapte ani înainte de primele simptome

Publicat: 12 mart. 2024, 23:23, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Inteligența artificială detectează maladia Alzheimer cu șapte ani înainte de primele simptome

Inteligența artificială este capabilă să detecteze maladia Alzheimer cu șapte ani înainte de primele simptome, anunță  cercetătorii de la University of California din San Francisco.

Este vorba despre o primă etapă pe calea folosirii  inteligenței artificiale în privința datelor clinice de rutină, nu doar pentru a identifica un posibil risc cât mai curând, dar și pentru a înțelege biologia acestei boli.

Aici inteligența artificială contribuie la identificarea riscurilor, explică autoarea principală a studiului, Alice Tang, studentă la Sirota Lab din cadrul UC San Francisco.

Concluziile studiului au fost publicate în revista Nature Aging (21 februarie 2024).

Pentru această cercetare  a fost folosită baza de date clinice a UC San Francisco aparținând unui număr de cinci milioane de pacienți. Astfel, cercetătorii au descoperit că puteau identifica cu o eficacitate de 72% pacientul care va dezvolta maladia Alzheimer cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor.

Potrivit rezultatelor acestui studiu, mai mulți factori, printre care hipertensiunea, hipercolesterolemia și carența de vitamin D erau predictibili atât la femei, cât și la bărbați. Disfuncția erectilă și o hipertrofie de prostată erau predictibile în cazul bărbaților. La femei, osteoporoza reprezenta un factor important.

”Această combinație de boli permite modelului nostru să prezică apariția maladiei Alzhemier . Descoperirea noastră, potrivit căreia osteoporoza este un factor predictibil în cazul femeilor, pune în evidență interacțiunea biologică între sănătatea oaselor și riscul de demență”, subliniază Alice Tang.

Inteligența artificială și pentru alte boli

Datorită acestui model, cercetătorii speră să poată identifica mai rapid apariția maladiei Alzheimer.

Aceeași abordare ar putea fi folosită și pentru detectarea altor boli, cum este endometrioza.

”Este un exemplu excelent al modului în care putem să folosim datele pacienților cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a prezice care dintre ei sunt cei mai susceptibili de a dezvolta maladia Alzheimer și, de asemenea, pentru a înțelege mecanismele pentru care se întâmplă astfel”, subliniază  Marina Sirota, profesor asociat la Bakar Computational Health Sciences Institute din cadrul UC San Francisco.