India a aprobat spre utilizare de urgenţă primul vaccin anti-Covid bazat pe ADN

India a aprobat pentru utilizare de urgenţă primul vaccin anti-Covid din lume bazat pe ADN, informează BBC.

Serul ZyCoV-D, administrat în trei doze, fără utilizarea unui ac, previne simptomele bolii în proporţie de 66%, potrivit datelor preliminare ale unui studiu, citate de dezvoltatorul vaccinului, Cadila Healthcare.
Compania are în plan să producă anual până la 120 de milioane de doze din acest al doilea vaccin anti-Covid dezvoltat în India.

Anterior, vaccinurile bazate pe ADN au funţionat bine la animale, dar nu la oameni.

Este pentru prima dată când un vaccin anti-Covid a fost testat pe tineri în India. Serul s-a dovedit a fi „sigur şi foarte bine tolerat” pentru grupa de vârstă 12-18 ani.

Sunt foarte încântat legat de acest vaccin, pentru că oferă un bun potenţial. Dacă acest ser funcţionează, viitorul vaccinării devine, logistic, mai simplu”, a spus profesorul Shahid Jameel, reputat virusolog.

ZyCoV-D foloseşte plasmidele, care conţin informaţie genetică, pentru a duce serul între două straturi ale pielii. Plasmidele transportă informaţia către celule pentru a forma proteina-ţepuşă, pe care virusul o foloseşte pentru a se agăţa şi intra în celulele umane.

Cele mai multe dintre vaccinurile anti-Covid funcţionează prin instruirea corpului să creeze un fragment din proteina-ţepuşă pentru a determina sistemul imunitar al unei persoane să producă anticorpi şi să se înveţe să lupte cu virusul.

Oamenii de ştiinţă spun că vaccinurile bazate pe ADN sunt relativ ieftine, sigure şi stabile. Ele pot fi stocate la temperaturi cuprinse între -2C şi 8C.

Până în prezent, India a administrat peste 570 de milioane de doze din trei vaccinuri aprobate spre utilizare – Covishield, Covaxin şi Sputnik V.

Aproximativ 13% dintre adulţi au fost complet vaccinaţi şi 47% au primit cel puţin o doză, de la începutul campaniei, în ianuarie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...