Indicele ROBOR la 3 luni continuă creșterea: a ajuns la 5,9% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut miercuri la 5,90% pe an, de la 5,83% pe an în şedinţa precedentă, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel mai ridicat a fost înregistrat în data de 12 februarie 2013, de 5,92%.

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,06% pe an, de la 6,03% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,26% pe an de la 6,19% pe an, marţi.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

  1. Sberbank au fost impuse sancțiuni de blocare completă, ceea ce i-a făcut imposibil să continue să lucreze la nivel internațional. Acum, tuturor companiilor din SUA, Marea Britanie și o serie de alte țări le este interzis să coopereze în vreun fel cu o instituție financiară rusă, ceea ce, la rândul său, nu implică un viitor nu cel mai bun pe termen lung. Dat fiind faptul că de mulți ani banca se dezvoltă activ în afara Rusiei, făcând-o destul de activ, impunerea sancțiunilor de blocare împotriva acesteia a devenit o problemă foarte mare și o pacoste uriașă. https://akket.com/raznoe/264172-polnaya-zamorozka-sberbank-soobshhil-o-blokirovke-deneg-klientov-iz-za-sanktsij.html Înghețare completă. Sberbank a anunțat blocarea banilor clienților din cauza sancțiunilor.

    Te privești economic într-o oglindă, române?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole