Îndulcitor cu aproape zero calorii, suspectat că provoacă atac de cord și AVC

Un înlocuitor al zahărului numit eritritol a fost asociat cu riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și chiar de deces, potrivit unui studiu, informează CNN.

„Gradul de risc nu este mic”, arată autorul principal al studiului, dr. Stanley Hazen, director al Centrului de Diagnostic și Prevenire a Bolilor Cardiovasculare de la Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Sunt vizate persoanele care prezintă factori de risc existenți pentru boli de inimă, cum ar fi diabetul. În cazul acestor persoane se dublează riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral dacă prezintă un nivel ridicat ridicat de eritritol în sânge, potrivit studiului publicat săptămâna aceasta în revista Nature Medicine.

Cercetările de laborator și pe animale au arătat că eritritolul se pare că determină trombocitele din sânge să se coaguleze mai ușor. Cheagurile se pot desprinde și deplasa către inimă, provocând atac de cord, sau către creier, declanșând un accident vascular cerebral.

„Acest lucru sună cu siguranță alarmant”, a spus dr. Andrew Freeman, director de prevenire și sănătate cardiovasculară la National Jewish Health, un spital din Denver, care nu a fost implicat în cercetare.

„Se pare că există un risc de coagulare în urma utilizării eritritolului”, a spus Freeman.„Evident, sunt necesare mai multe cercetări. Dar din prudență, ar trebui să limitați eritritolul în dieta dumneavoastră pentru moment”, recomandă dr. Freeman.

Rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetări științifice care arată că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi eritritol, pot fi folosiți în alimente și băuturi, spune Robert Rankin, directorul executiv al Consiliuu de Control al Caloriilor.

Eritritolul este un înlocuitor al zahărului care are 70% din dulceața acestuia, în schimb numai 6% calorii.

Este un carbohidrat care se găsește natural în multe legume și fructe. Artificial, eritritolul nu are un gust persistent, nu crește glicemie și are un efect laxativ mai redus comparativ cu alți îndulcitori.  Pe etichetă este menționat cu denumirea E968.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine a participat la petrecerea clanului Bădălău de Paște

Petrecere pe lux și opulență la salonul de fițe Monato din Bolintin Vale. Chiar dacă unora le bate pușcăria la ușă, membrii clanului Bădălău...

„Sănătate, pace, bucurie și prosperitate”: Mesajul premierului Nicolae Ciucă, cu prilejul...

Premierul Nicolae Ciucă a adresat un mesaj cu prilejul intrării în luna postului Ramadan: „Musulmanii din România reprezintă un autentic model de Islam moderat,...