Inexplicabil: De ce au murit muncitori pe stadioanele din Qatar

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International a făcut apel joi la Qatar, ţară care va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal în 2022, să ancheteze moartea lucrătorilor imigranţi, vorbind despre o serie de decese inexplicabile.

Emiratul este cu regularitate condamnat de organizaţii neguvernamentale internaţionale pentru tratamentul aplicat sutelor de mii de lucrători veniţi în special din Asia pe marile şantiere ale unuia dintre cele mai importante evenimente sportive din lume. “Autorităţile din Qatar au omis să ancheteze moartea a mii de lucrători migranţi survenită în ultimul deceniu, în ciuda unor probe care arătau o legătură între decesele premature şi condiţiile de muncă periculoase”, a precizat Amnesty într-un comunicat, cu o zi înaintea lansării unui raport.

Raportul “documentează modul în care Qatarul emite cu regularitate certificate de deces pentru lucrători migranţi fără a efectua anchete corespunzătoare, punând decesele pe seama unor ‘cauze naturale’ sau a insuficienţei cardiace”.

Qatarul a dezminţit cu vehemenţă informaţiile

În 70% dintre cazurile de deces, cauzele nu sunt stabilite, susţine Amnesty, care îşi bazează analiza pe registre din ţările de origine ale migranţilor decedaţi. În februarie, Qatarul a dezminţit cu vehemenţă informaţiile apărute în cotidianul britanic The Guardian conform cărora peste 6.500 de lucrători migranţi au murit în Qatar de când această ţară a primit în 2010 titlul de gazdă a Campionatului Mondial. Doha refuză totuşi să facă public numărul exact al morţilor.

Amnesty susţine că a analizat 18 certificate de deces emise între 2017 şi 2021, iar 15 dintre ele conţineau termeni vagi precum ‘insuficienţă cardiacă nespecificată’ şi ‘insuficienţă respiratorie acută determinată de cauze naturale’.

“Aceste fraze nu au sens fără o explicaţie a cauzelor decesului”, a declarat pentru Amnesty David Bailey, membru al grupului de lucru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind cauzele medicale ale decesului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...