Infectări și „manevre politice”: Republica Moldova e de azi în stare de urgență

Republica Moldova intră de joi, 1 aprilie, în stare de urgență, pentru următoarele două luni, inclusiv de Paște. Decizia a fost luată miercuri de Parlamentul de la Chișinău, în contextul în care numărul infectărilor este în continuă creștere.

Secțiile de terapie intensivă sunt supraaglomerate. Opoziția îi acuză însă pe socialiști de manevre politice, pentru a evita dizolvarea Parlamentului.

Decizia a fost aprobată de 52 de deputați, în mare parte votul favorabil fiind al deputaților socialiști (PSRM) și al celor din partidul „Pentru Moldova” și Partidul Șor. Deputații Platformei Demnitate și Adevăr (Platforma DA) și cei din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) anunțaseră că nu vor susține proiectul de hotărâre, titrează agora.md

Proiectul de lege a fost iniţiat de deputaţii socialişti (PSRM), la propunerea Guvernului, dar a fost criticat de opoziţie, care dorea ca starea de urgenţă să fie instituită iniţial pentru numai 15 zile. Parlamentarii din opoziţie îi acuză pe socialişti că, de fapt, ar încerca astfel să blocheze procesele politice.

Niciunul din cele 16 amendamente propuse de deputaţii din opoziţie nu au fost votate şi dezbătute.

Ar putea fi premisa pentru dizolvarea Legislativului

Republica Moldova este în plină criză politică, după ce al doilea premier propus de președinte nu a fost votat în Parlament, din lipsă de cvorum, ceea ce, în opinia unor experți, ar putea fi premisa pentru dizolvarea Legislativului și convocarea alegerilor anticipate, așa cum dorește președinta Maia Sandu.
„Legea spune clar: pe perioada stării de urgență nu poate fi dizolvat parlamentul, deci în următoarele 60 de zile parlamentul nu poate fi dizolvat.

În continuare, dacă nu cunoașteți care este planul, vă spun eu, citându-l pe președintele dvs. (n.r.- Igor Dodon): această stare de urgență va fi impusă pe perioada 1 aprilie-30 mai și, inclusiv, să fie retrași bani din rezerva BNM, ca să fie ajutați oamenii care au avut de suferit”, a declarat șeful democraților, Pavel Filip.

Regim special de intrare şi ieşire din ţară

Majoritatea parlamentară care a luat decizia nu a anunțat însă și un lockdown odată cu starea de urgență, cu măsuri restrictive măcar apropiate de cele de la începutul pandemiei, ceea ce a întărit vocile contestatare, care întrezăresc mai degrabă motive politice decât sanitare în spatele deciziei, relatează Radio Europa Liberă.

Pe perioadă stării de urgenţă, propusă de deputaţii socialişti şi susţinută de aliaţii lor din Platforma Pentru Moldova, din care face parte şi grupul Şor, Comisia pentru Situaţii Excepţionale ar urma să emită dispoziţii privind instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară, a unui regim special de circulaţie, de carantină şi de lucru în toate entităţile, conform Agerpres.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...