Infertilitatea nu e o boală, ci efectul unor boli

Publicat: 29 apr. 2024, 22:59, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Infertilitatea nu e o boală, ci efectul unor boli
infertilitate sarcina boli

Infertilitatea nu este o boală, ci efectul unor boli, atât în cazul femeilor cât și al bărbaților, avertizează Andreas Vythoukkas, medic specialist obstetrică- ginecologie cu competență în infertilitate

În țara noastră, un cuplu din cinci are probleme de infertilitate,  potrivit datelor Asociației de reproducere umană din România. Principala cauză infertilităii  la femei este vârsta, iar la bărbați, ține de calitatea spermei.

Medicul Andreas Vythoukkas spune că, spre deosebire de femei, care se nasc cu materialul genetic, bărbații fabrică acest material genetic și pot fi fertili chiar la o vârstă mai mare, comparativ cu femeile al cărora material genetic scade odată cu înaintarea în vârstă.

Infertilitatea nu este o boală, ci este efectul secundar al unei patologii preexistente.  Medicul cu competență în infertilitate precizează că  există infertilitate feminină și infertilitate masculină.

Cauze

O cauză a infertilității feminine  este legată de problemele la nivelul trompelor. Adică acel ”tub”, care face legătura între ovar și uter prin care trece spermatozoidul ca să ajungă la ovocit (materialul genetic feminine) pentru a-l fecunda și a forma embrionul, poate fi înfundat sau îngustat.  Atunci spermatozoizii nu pot trece și femeia nu poate rămâne însărcinată. O cauză frecventă a îngustării sau înfundării trompelor sunt infecțiile.

Mai sunt și alte patologii cum sunt polipii, fibroamele din cavitatea uterină (adică acolo unde trebuie să se dezvolte bebelușul), care trebuie extirpate dacă femeia dorește să aibă o sarcină.  La acestea se adaugă, unele probleme endocrine, hormonale. În prezent, endometrioza a devenit o cauză frecventă de infertilitate feminină.

La bărbați, discuția începe de la cantitatea și calitatea materialului genetic. În cazul bărbaților, problemele la nivelul spermogramei sunt cele mai frecvente, urmate, la mare distanță, de problemele genetice și de cele hormonale. Dacă în spermă concentrația spermatozoizilor  este redusă , mobilitatea spermatozoizilor  este scăzută, dacă și alți parametrii sunt sub valorile normale, atunci se consinderă că bărbatul este infertil. În ultima perioadă, s-a observat un declin în privința calitîții spermei, contribuind la aproximativ 40% dintre cazurile de infertilitate în cuplu.  Și la bărbați, în spatele infertilității poate fi o boală.

Un factor de risc de infertilitate și la femei și la bărbați este  stilul de viață: alimentația dezechilibrată, fumatul, excesul de alcool, sedentarismul, stresul.

Infertilitatea nu se moștenește. Ci unele boli care au ca efect infertilitate se pot moșteni, precizează medicul.  De exemplu, ultimele studii arată că predispoziția la endometrioză se poate moșteni. Or, această patologie are ca efect infertilitate la femeie.

Medicii  recomandă ca odată cu începerea vieții sexuale, control ginecologic anual pentru depistarea și rezolvarea eventualelor probleme care pot duce la infertilitate. Ecografia transvaginală oferă date despre starea ovarelor, dacă zona genitală este normală. De asemenea, se indică o analiză simplă numită hormono-antiMullerian  (AMH), care apreciază rezerva de material genetic.

În cazul bărbaților, se recomandă spermograma care indică dacă bărbatul este sau nu infertil.

Nu lăsa să treacă anii

Medicul Andreas Vythoukkas subliniază că stilul de viață sănătoasă poate să amelioreze calitatea materialului genetic. Dar, în cazul femeilor medicul insistă asupra factorului numit vârstă, care un rol major, crucial. Asta înseamnă că femeile nu trebuie să lase să treacă anii pentru a  decide să aibă un copil.

De altfel, studiul Asociației pentru reproducerea umană în țara noastră arată că principalul motiv de infertilitate la femei este non-medical și anume cariera. Adică sarcina este un proiect pus ”în așteptare” și, uneori, îi vine rândul prea târziu.