Un ”prim pas crucial” în direcția detectării cancerului înainte de a ieși la suprafață!

Publicat: 16 mai 2024, 17:20, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un ”prim pas crucial” în direcția detectării cancerului  înainte de a ieși la suprafață!
cancer depistare precoce terapii

Oamenii de știință au identificat proteinele din sânge legate de 19 tipuri de boli, inclusiv ale cancerului intestinal, de prostată și de sân, care pot ajuta la detectarea bolii, chiar cu șapte ani înainte de dezvoltarea acesteia.

Este vorba despre două studii, finanțate de Cancer Research UK și realizate de Oxford Population Health, care sugerează că proteinele ar putea fi implicate în fazele precoce ale cancerului.

Rezultatele studiilor sunt publicate în revista Nature Communicatons.

Cercetătorii au descoperit 618 proteine legate de 19 tipuri de boli, inclusiv cancerul intestinal, de prostată și de sân.

Aproximativ 107 dintre proteine au fost găsite la un grup de persoane cărora li s-a recoltat sânge cu cel puțin șapte ani înainte de diagnostic.

Se speră ca aceste descoperiri să completeze eforturile de stopare a cancerului înainte de a se declanșa.

Ele ar putea  fi un ”prim pas crucial” în direcția unor terapii preventive.

Profesorul Ruth Travis, epidemiolog principal la Oxford Population Health și autor al celor două studii,  citat de Sky news, a precizat: Pentru a putea preveni cancerul, trebuie să înțelegem factorii implicați în primele faze ale evoluției bolii. Aceste studii sunt importante, deoarece oferă indicii noi despre cauzele și biologia multor cancere, inclusiv informații despre ceea ce se întâmplă înainte ca un cancer să fie detectat.  În prezent, avem o tehnologie care poate analiza mii de proteine, în mii de cazuri de cancer, identificând care proteine au un rol în dezvoltarea unor tipuri de cancer și care ar putea fi implicate în mai multe tipuri de cancer.

Dr. Iain Foulkes, director executiv de cercetare și inovare la Oxford Population Health a declarat: ”Prevenirea cancerului înseamnă să ne focalizăm atenția asupra primelor semne de avertizare ale bolii”.

Totuși, cercetătorii  spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a afla rolul precis pe care îl au proteinele în dezvoltarea cancerului și care sunt cele mai implicate,  pentru a fi testate.