Inflația din Turcia a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Prețurile au explodat, iar lira s-a prăbușit

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a depășit 36%, ajungând la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani. Prețurile la mâncare și la transport au explodat, înregistrând creșteri de peste 50%.

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a crescut peste aşteptări în decembrie, ajungând la cel mai ridicat nivel după cel din septembrie 2002, a anunţat luni Institutul de Statistică, transmite Reuters.

În decembrie, rata anuală a inflaţiei a ajuns la 36,08%, de la 21% în noiembrie, în timp ce analiştii se aşteptau la 30,6%. Pentru finalul lui 2021, Banca Centrală a Turciei (CBRT) estima o inflaţie de 18,4%. Creşterea preţurilor de consum în decembrie a fost determinată de avansul preţurilor la transport (53,66%), în timp ce preţurile la alimente şi băuturi au urcat cu 43,8%.

În ritm lunar, preţurile de consum au crescut luna trecută la 13,58%, în timp ce analiştii se aşteptau la 9%.

Lira turcească s-a prăbușit în fața dolarului

Anul trecut, lira s-a depreciat cu 44% faţă de dolar, în ultimii ani moneda Turciei având printre cele mai slabe performanţe din rândul pieţelor emergente. Luni, cotaţia era de 13,6 lire/dolar, după ce anterior moneda se depreciase la 13,92 lire/dolar.

„Datele reflectă cercul vicios al inflaţiei ridicate determinate de majorarea cererii, o tendinţă periculoasă deoarece Banca Centrală a Turciei a indicat că presiunea asupra preţurilor este determinată de constrângerile legate de aprovizionare şi că nu poate lua măsuri pe acest segment. Ratele dobânzilor trebuie majorate imediat în mod agresiv. Până în martie rata inflaţiei ar putea ajunge probabil la 40-50%”, a apreciat Ozlem Derici Sengul, partener la compania Spinn Consulting din Istanbul.

Cursul valutar a influențat rata inflației

În ultimele luni, inflaţia s-a situat la aproximativ 20%, în urma deprecierii lirei turceşti, ca urmare a politicii monetare neortodoxe, scrie Reuters. Moneda Turciei este afectată de solicitările preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la adresa CBRT de scădere a ratelor dobânzilor. Din septembrie, Banca Centrală a Turciei a redus rata la 14%.

Potrivit agenţiei EFE, Cabinetul turc se va reuni luni şi se aşteaptă ca la finalul şedinţei preşedintele să anunţe creşteri salariale de peste 25% pentru funcţionari şi pensionari, începând din această lună.

Banca Centrală a Turciei a coborât, la finalul lui decembrie, dobânda de referinţă cu 100 de puncte de bază, până la 14%, a patra decizie consecutivă de reducere a costului creditului, în conformitate cu politica economică neortodoxă a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi în pofida prăbuşirii lirei, care a atins un minim istoric.

1 COMENTARIU

  1. Institutul de Statistică din Turcia a declarat că indicele prețurilor de consum a crescut cu 13,58% în decembrie față de luna precedentă, erodând și mai mult puterea de cumpărare a oamenilor.

    Creșterea anuală a prețurilor la alimente a fost de 43,8%, arată datele.

    Rata anuală a inflației a fost cea mai mare din septembrie 2002. Potrivit acestuia, prețurile de consum au crescut cu 19,35% în decembrie față de noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...