Turcilor le merge din ce în ce mai greu. Lira turcească a scăzut la pragul de 15 lire pentru un dolar

Banca Centrală a Turciei a coborât joi dobânda de referinţă cu 100 de puncte de bază, până la 14%, a patra decizie consecutivă de reducere a costului creditului, în conformitate cu politica economică neortodoxă a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi în pofida prăbuşirii lirei, care a atins un minim istoric, transmite Reuters.

„Comitetul de politică monetară a decis să utilizeze la maxim spaţiul limitat de manevră oferit de efectele tranzitorii ale factorilor de pe partea de ofertă şi altor factori care stau în spatele majorărilor de preţuri”, a informat Banca Centrală a Turciei, într-un comunicat de presă.

Reducerea costului creditului „era aşteptată, dar, chiar şi aşa, este de necrezut”, a reacţionat John Hardy, analist la Saxo Bank. Începând din luna septembrie şi până în prezent, Banca Turciei a redus dobânda de politică monetară cu 500 de puncte de bază, într-o perioadă în cele mai multe bănci centrale se gândesc sau au adoptat deja majorări de dobândă pentru a ţine sub control creşterea inflaţiei.

Lira turcească e la un nou minim istoric

Ca reacţie la ultima decizie a Băncii Turciei, moneda locală a coborât la un minim istoric de 15,689 lire turceşti pentru un dolar, în condiţiile în care, de la începutul anului şi până în prezent, a pierdut jumătate din valoare în ceea ce constituie cea de-a doua criză monetară prin care a trecut Turcia după 2018.

Spre deosebire de teoriile economice clasice, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susţine că nivelul ridicat al dobânzilor favorizează inflaţia. În consecinţă, Erdogan presează Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susţine producţia şi exporturile. Respectând dorinţa preşedintelui, Banca Centrală a Turciei, care în mod teoretic este o instituţie independentă, a coborât dobânda de bază începând din luna septembrie şi până acum.

Deciziile adoptate de Banca Turciei sunt în direcţia opusă celor anunţate de alte bănci centrale, care majorează costul creditului pentru a ţine sub control creşterile de preţuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...