Criză majoră în Turcia: lira turcească a ajuns la cel mai mic nivel din istorie

Presiunile politice din Turcia, create de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, au adus lira turcească la cel mai mic nivel din toate timpurile. Astfel, moneda Turciei a coborât sub pragul de 14 lire pentru un dolar.

Lira turcească a coborât luni sub pragul de 14 lire pentru un dolar, pe fondul îngrijorărilor că presiunile exercitate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru reducerea costului creditului vor determina Banca Centrală să adopte o nouă reducere de dobândă la reuniunea de politică monetară programată pentru joi, transmite Reuters.

Luni dimineaţa, lira turcească s-a depreciat cu 4,2% în raport cu dolarul, ajungând în jurul orei locale 10:09 la minimumul istoric de 14,4741 lire pentru un dolar. De la începutul anului şi până în prezent, moneda turcească a pierdut 47% din valoare în raport cu dolarul american.

Ultima cădere a lirei vine într-un context în care analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară cu 100 de puncte de bază până la 14%, chiar dacă rata anuală a inflaţiei a ajuns la 21%.

Banca Centrală a Turciei a intervenit de trei ori în ultimele două luni

În paralel, Banca Centrală a Turciei a intervenit pe pieţele valutare de trei ori în ultimele două săptămâni, vânzând dolari pentru a păstra cursul la 14 lire pentru un dolar.

De asemenea, agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, perspectiva pentru ratingul suveran al Turciei, de la „stabilă” la „negativă”, ca urmare a deprecierii lirei şi inflaţiei crescute care, în opinia S&P, reprezintă riscuri la adresa unei economii dependente de finanţarea externă.

Spre deosebire de teoriile economice clasice, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susţine că nivelul ridicat al dobânzilor favorizează inflaţia. În consecinţă, Erdogan presează Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susţine producţia şi exporturile. Respectând dorinţa preşedintelui, Banca Centrală a Turciei, care în mod teoretic este o instituţie independentă, a coborât dobânda de bază în luna noiembrie, de la 16% până la 15%, aceasta fiind a treia reducere a costului creditului adoptată în mai puţin de două luni.

Potrivit S&P, actuala reducere a dobânzilor precum şi deprecierea semnificativă a lirei vor pune presiuni asupra inflaţiei, care la începutul lui 2022 ar putea urca până la 30%, ceea ce va umfla deficitul.

Și comparativ cu leul românesc, lira turcească a scăzut enorm de mult în acest an. Astăzi, o liră turcească valora 0,31 RON, potrivit datelor Băncii Naționale a României.

Presa internațională relata, recent că „de fiecare dată când vorbește președintele Erdogan, lira cade”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...