Inflație de 16,4% în decembrie 2022, dublă față de decembrie 2021

Creșterea de prețuri s-a mai domolit în ultima lună a anului trecut fiind consemnată o rată anuală a inflației de 16,4%, față de 17,1 în noiembrie, conform datelor Institutului Național de Statistică.

O veste bună pentru evoluția prețurilor de anul acesta, care poate indica startul unei scăderi ușoare a inflației în următoarele luni. Este important deoarece luna decembrie este una în care cumpărăturile se fac într-un volum ridicat, vânzări însoțite de regulă de majorări de prețuri. Lunile care urmează, ianuarie și februarie, sunt mult mai slabe în ceea ce privește vânzările, pe fondul unei cereri mult mai reduse.

Datele INS arată că preţurile de consum în luna decembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2022 au crescut cu 0,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021 este 16,4%. În decembrie 2021 rata anuală a inflației era de 8,2%.

Mărfurile alimentare au înregistrat cea mai mare creștere de prețuri anul trecut, de 22,05%. Mărfurile nealimentare au crescut cy 14,95%, iar serviciile cu 9,78%.

În cadrul alimentelor, făina a crescut cu 33%, mălaiul cu 29%, cartofii cu 35%, uleiul cu 37%, brânza cu 31%, la fel ca laptele, zahărul cu 62%, iar cafeaua cu 21%. La mărfurile nealimentare cele mai mari creșteri au fost la energie; energia electrică a crescut cu 45%, gazele cu 35%, iar energia termică cu 20%.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate în noiembrie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...