Îngrijorări privind durata și întinderea războiului din Ucraina

Publicat: 28 apr. 2022, 07:36, de Autor: Nina Marcu, în Internațional , ? cititori
Îngrijorări privind durata și întinderea războiului din Ucraina

Pecinginea războiului din Ucraina, în loc să se stingă, se întinde tot mai mult. Amenințările militare cresc de la zi la zi. Și alte și alte teritorii intră tot mai serios în linia de incidență a frontului.

Consilierul biroului prezidențial ucrainean, Oleksiy Arestovych, a făcut marți seară mai multe declarații. Întâi, el a afirmat că războiul nu se va încheia prea repede. Cel mai probabil va dura multe luni. În cel mai fericit caz ar putea să se încheie la sfârșitul anului în curs. Chiar dacă luptele din regiunea Donbas vor înceta, acest fapt nu va însemna în niciun caz sfârşitul războiului cu Rusia. Sigur, armele primite recent de forţele ucrainene ar putea avea „efecte serioase” asupra luptelor, a spus Arestovici, într-un interviu postat pe YouTube marţi seara. Căci Ucraina își întărește forțele. „Dar trebuie să fim pregătiţi pentru o poveste lungă”, a spus consilierul prezidenţial ucrainean.

Tot Oleksiy Arestovych a declarat pe canalul de YouTube al oponentului rus Mark Feygin că Ucraina este pregătită, sigur, dacă cere asta Republica Moldova, să cucerească Transnistria și să ajute la eliberarea acesteia. Transnistria este o regiune separatistă pro-rusă din estul Moldovei, și, după cum a precizat Arestovici, un „teritoriu suveran al Moldovei”, dar forțele Kievului, dacă e necesar, pot să ocupe regiunea. Potrivit lui  Oleksiy Arestovych, „Moldova poate avea probleme foarte mari în legătură cu escaladarea provocată de Federația Rusă. Și îmi pare că cel mai potrivit în acest caz ar fi să apeleze la Ucraina și România pentru ajutor. Noi am fost mereu alături de poporul moldovenesc, suntem și vom fi. Prin urmare, ei pot apela la noi pentru ajutor”, a adăugat consilierul liderului ucrainean. Întrebat dacă Ucraina ar fi în stare „să pună mâna pe Transnistria”, consilierul a răspuns că s-ar descurca cumva. „Acesta este teritoriul Moldovei suverane, nici măcar nu ne putem permite declarații de acest gen. Doar dacă ni s-ar adresa partea moldovenească putem să intervenim”, a accentuat Aleksei Arestovici.

Și conducătorul Bellingcat, Christo Grozev a relevat că factorul transnistrean ar putea servi drept un catalizator al agresiunii. Expertul nu a exclus faptul că am putea fi martorii unui preludiu al celui de-al treilea război mondial: „Este greu de imaginat că România, membră NATO, ar ignora încercarea Rusiei de a ataca Moldova și nu ar apăra-o”.

Pe de altă parte, nici Moscova nu stă cu mâinile în sân. Iată ce afirmă Serghei Șoigu, ministrul apărării din Rusia, citat de agenția Tass, după disputa cu guvernul britanic privind utilizarea armelor non-ucrainene pentru a ataca Moscova: „Armata noastră este pregătită să efectueze raiduri de răzbunare, dacă Rusia este atacată cu arme occidentale, din Europa sau din SUA. Acestea ar fi niște raiduri proporționale împotriva centrelor decizionale din Kiev, unde se află consilierii occidentali.” Avertismentul ferm vine după alte amenințări ale oficialităților ruse. Una dintre ele este cea a ministrului rus de externe Lavrov, care a declarat că există pericolul izbucnirii unui al treilea război mondial.