Înmormântarea lui Benedict al XVI-lea, o înmormântare istorică, sobră, dar solemnă

Publicat: 04 ian. 2023, 21:55, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
Înmormântarea lui Benedict al XVI-lea, o înmormântare istorică, sobră, dar solemnă
Papa Benedict

La ceremonia de înmormântare, începând cu ora 9:30 (ora locală), din Piața Sf. Petru participă 120 de cardinali, 400 de episcopi și 4.000 de preoți. Sunt așteptați cel puțin 60.000 de credincioși, dar și numeroși invitați oficiali și demnitari religioși din toată lumea.

Papa Francisc va prezida Liturghia de înmormântare. Dar, din cauza că suveranul pontif are probleme de deplasare, celebratorul principal la altar este cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, transmite Vatican news.

La acestă ceremonie au fost invitate oficial doar delegațiile italiene și germane

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Burni, a precizat că „dacă vor veni alți șefi de stat sau de guvern, o vor face cu titlu personal”.

Ceea ce nu va împiedica multe alte personalități să participe la înmormântare.

Printre participanții confirmați se numără președintele Poloniei Andrzej Duda, regele Filip al Belgiei, Sophia, Regina Mamă Spaniolă, însoțită de un grup de înalți prelați de la Conferința Episcopală Spaniolă, președintele Portugaliei Marcelo Rebelo de Sousa şi o delegaţie a Patriarhiei Ortodoxe a Constantinopolului.

Ultima înmormântare a unui papă a fost cea a lui Ioan Paul al II-lea, pe 2 aprilie 2005, care a reunit aproape 300.000 de persoane în jurul Pieței Sfântul Petru. Și Joseph Ratzinger a prezidat funeraliile lui Ioan Paul al II-lea.

În cazul înmormântării lui Benedict al XVI-lea, sunt două aspecte distincte. Primul: a murit ca papă-emerit, dar papă -, însă nu ca șef de stat al Vaticanului. Nu este o înmormântare de stat, pentru că papa care a murit nu este papă șef de stat și, prin urmare, nu poate fi o înmormântare de stat”, precizează Jose Manuel Vidal, membru spaniol al Vaticanului și director al Religion Digital (platformă online care oferă știri religioase) , consultat de Euronews, pentru explicarea acestei înmormântări istorice.  

Al doilea: este un alt papă, Francisc – papa domnitor-, cu care Benedict a împărțit titlul în ultimul deceniu al papalității sale de pensionare -, care va prezida pentru prima dată în istorie o astfel de înmormântare.

Demisia și papa emerit

Înainte de Benedict al XVI-lea, sunt doar Celestin al V-lea, care a demisionat în 1294 – în același an al alegerii sale – și Grigore al XII-lea, care a părăsit slujirea petrină în 1415, în mijlocul uneia dintre cele mai mari schisme ale Bisericii Catolice.

Demisia, așa cum a făcut Papa Benedict al XVI-lea, poate deveni un obicei, ceva pe care și alți papi îl vor face”, susține Vidal. „De fapt, Papa Francisc și-a depus deja demisia în cazul unui impediment grav”.

De asemenea, Vidal, subliniază că ”unii se gândesc chiar să creeze un statut pentru papa emerit”, ”ceea ce ar putea însemna […] că de acum pot fi și alți papi emeriți și alte înmormântări”.

Se știe că Benedict al XVI-lea și-a dorit ca înmormântarea lui să fie simplă, spune Bruni, subliniind că va fi „solemnă, dar sobră”. 

În Germania, în data de 5 ianuarie, se așteaptă ca clopotele tuturor bisericilor catolice din cele 27 de eparhii să bată la ora 11 (ora locală) pentru a marca respectul față de regretatul pontif.

Episcopii din cele 27 de eparhii din Germania sunt așteptați să participe la înmormântarea de la Roma. 

Sicriul

Sicriul de chiparos va fi sigilat conform unui rit special: o panglică va fi „pusă în jurul sicriului cu sigiliile Capitolului Sf. Petru, Casa Pontificală și Oficiul Celebrărilor Liturgice. Apoi, acest sicriu va fi așezat în interiorul unui sicriu de zinc, care va fi sigilat, după care va fi depus în interiorul unui sicriu din lemn. Urmează coborârea în Grotele Vaticanului, unde sunt înmormântați și alți papi. Acest moment se va derula într-un cadru privat, a precizat Bruni.

Benedict al XVI- lea, regretatul teolog german, va fi amintit ca fiind primul papă din ultimii 600 de ani care a demisionat. „Dar va rămâne în istorie și pentru un miracol. ”Miracolul comuniunii pe care l-au realizat Papa Benedict și Papa Francisc”, a concluzionat Vidal.