Inovație Căști de înaltă fidelitate cu funcție de purificare a aerului

Dyson a anunțat astăzi specificațiile complete ale căștilor cu funcție de purificare a aerului Dyson Zone, care vor fi puse în vânzare din ianuarie în China și din martie în SUA, Marea Britanie, Hong Kong SAR și Singapore.

Anunțate la începutul acestui an, căștile Dyson Zone oferă o experiență audio captivantă și purifică aerul atunci când este nevoie. Rezultatul a șase ani de cercetare și dezvoltare, căștile oferă până la 50 de ore de sunet cu distorsiuni ultra-scăzute, anulare avansată a zgomotului și reproducere fidelă a sunetului cu spectru complet.

Dyson Zone captează, de asemenea, 99% din particulele de aer poluat cu dimensiuni de până la 0,1 microni, în timp ce filtrele K-Carbon îmbogățite cu potasiu atrag particulele de gaze acide predominante în mediul înconjurător, cele mai multe asociate cu poluarea orașului, inclusiv NO2 și SO2.

Populația urbană crește

Mai mult de jumătate din populația globală trăiește în orașe, iar studiile preconizează că până în 2050, 7 din 10 oameni vor locui în centre urbane. Pe măsură ce populația urbană crește, la fel se întâmplă și cu infrastructura asociată – de transport, construcții, trafic – având un impact semnificativ asupra mediului înconjurător, poluând aerul și generând niveluri ridicate de zgomot.

  • Se estimează că 90% dintre utilizatorii de transport în comun din New York sunt expuși la niveluri de zgomot care depășesc limita recomandată în decibeli. În UE, poluarea fonică afectează 1 din 5 cetățeni.
  • Poluarea aerului este, de asemenea, o problemă globală. 99% din populația lumii trăiește în zone care depășesc limitele de poluare recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
  • În multe zone geografice, poluarea locală provocată de om nu este cea mai mare amenințare – în Europa, Asia de Vest și Africa, sursa principală de poluare a aerului este praful purtat de vânt, conform Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.

Soluția Dyson Zone

Căștile Dyson Zone sunt concepute pentru a rezolva simultan problema calității aerului și pe cea a poluării fonice din mediul urban. Funcționând pe bază de baterii litiu-ion avansate și încărcare USB-C, căștile oferă 50 de ore de funcționare audio sau 4 ore de funcționare atunci când este utilizată, în același timp, și funcția de purificare, încărcându-se 100% în 3 ore.

Căștile cu purificare a aerului Dyson Zone sunt rezultatul a peste 30 de ani de expertiză Dyson în tehnologiile privind fluxul de aer, filtrarea și motoarele, dar și în înțelegerea în profunzime a calității aerului din interior și exterior.

Proiectate cu precizie, compresoarele din fiecare cască se rotesc cu până la 9.750 rpm, atrag aer prin filtrele cu două straturi și proiectează două fluxuri de aer purificat către nasul și gura utilizatorului, direcționate prin viziera detașabilă fără contact.

Mediul de filtrare electrostatic încărcat negativ captează particule ultrafine, cum ar fi alergenii și particulele din surse precum praful din urma frânării, arderile industriale și zonele de construcții, cu o eficiență de 99% pentru particulele cu dimensiuni de până la 0,1 microni. Filtrele au o durată de viață de până la 12 luni, în funcție de locația geografică în care produsul este utilizat.

De asemenea, produsul a fost conceput pentru a oferi utilizatorului o experiență audio captivantă, de înaltă fidelitate, cu distorsiuni ultra-scăzute și o gamă largă de frecvențe pentru claritate în bas, medii și înalte.

Căștile încorporează un microfon suplimentar pentru telefonie, permițând apelurile telefonice, înregistrarea vocală și controlul vocal, iar împreună cu microfonul ANC formează un microfon dublu cu tehnologie beamforming. Tehnologia oferă o mai mare claritate a transmisiei vocale, prin combinarea semnalelor de la fiecare microfon, într-un mod care permite sistemului să respingă zgomotul din spatele și lateralele purtătorului.

Abordarea Dyson privind ingineria audio

Inginerii Dyson au optat pentru o metodă științifică, alegând să nu se bazeze pe o abordare tip „ascultătorul  universal” practicată de majoritatea dezvoltatorilor audio. La baza acestei abordări au stat cercetări audio, iar specificațiile rezultate au fost validate prin teste ample ale utilizatorilor.

  • Proiectat pentru o distorsiune ultra-scăzută: driver-ul difuzorului și componentele electronice, sistemul mecanic, materialele și acustica au fost proiectate cu atenție pentru a minimiza distorsiunile. Output-ul driver-ului este egalizat și de procesarea inteligentă a semnalului de 48.000 de ori pe secundă, care se combină cu anularea zgomotului pentru a neutraliza distorsiunea armonică la niveluri imperceptibile pe întregul interval de frecvență (0,08% @ 94dB @ 1kHz).
  • Anulare avansată a zgomotului: 11 microfoane sunt integrate în produs. Sistemul ANC folosește opt microfoane ce monitorizează sunetele din jur de 384.000 de ori pe secundă. Dyson Zone oferă anulare a zgomotului de până la 38 dB, de la 20 Hz la 20 kHz.
  • Sunet fidel, cu spectru complet: Dyson Zone duce componenta audio mai departe și reproduce frecvențele de la 6 Hz la 21 kHz, făcând ca fiecare cuvânt sau sunet să fie auzit. Este mai dificil ca reproducerea audio să fie precisă la extremele intervalului de frecvență al difuzorului, așa că, dincolo de auzul uman, Dyson Zone oferă o claritate mai mare pe toată porțiunea audio a spectrului. O gamă atât de largă de frecvențe se datorează ingineriei sistemului electroacustic și componentelor de bază – drivere difuzor din neodim de 40 mm, 16 ohmi aflându-se la baza sistemului audio.
  • O abordare științifică pentru a auzi mai mult: Inginerii Dyson au identificat specificația care oferă cea mai mare claritate și cele mai multe detalii audio pe întreg spectrul audio. Dyson a creat o setare unică EQ ce optimizează curba de frecvență pentru un sunet clar pe întreaga gamă de frecvențe audio, oferind utilizatorului o experiență audio de înaltă fidelitate.
  • Sunet captivant, conceput pentru confort: Nu există doi oameni cu aceeași formă a capului, iar această diferențiere afectează multe elemente de confort, precum și performanța audio, forța de prindere a benzii pe cap, geometria, materialele vizierei detașabile, reglabilitatea produsului, etc. Pernele pentru urechi sunt mai plate decât pernele convenționale atât pentru atenuare pasivă, cât și pentru confort, și sunt înclinate pentru a se plia pe forma urechii, pentru un confort optim.

La fel ca purificatoarele Dyson, Dyson Zone oferă utilizatorului informații utile și ușor de înțeles despre mediul din jurul său. Un accelerometru de bord monitorizează activitatea utilizatorului, ajustând fluxul de aer purificat în mod corespunzător atunci când este în modul automat, cu viziera atașată.

Aplicația MyDyson poate fi folosită pentru a controla Dyson Zone, a regla viteza fluxului de aer și modul de anulare a zgomotului, precum și pentru a adapta egalizarea audio la preferințele utilizatorului, alegând între trei moduri: Dyson EQ (îmbunătățit), Bass Boost (bassy) și Neutru (curbă de răspuns mai plată). În aplicația MyDyson, utilizatorul poate opta pentru limitarea volumului în conformitate cu recomandările de sănătate auditivă.

Căștile care purifică aerul Dyson Zone au fost concepute de echipe din Marea Britanie, Singapore, Malaezia și China, cu un accent deosebit îndreptat spre software din campusurile Dyson din Asia de Sud-Est. Dezvoltarea și integrarea aplicației dedicate au fost esențiale pentru a asigura un proces de conectare fără probleme și pentru a oferi funcții inteligente și semnificative de monitorizare a poluării fonice și a aerului.

Dyson anunță și următoarea etapă a planului de investiții pe cinci ani

Inginerii din cadrul companiei Dyson lucrează la o nouă generație de produse inteligente, conectate și care își optimizează funcțiile, pe măsură ce compania își formează o echipă specializată pe software, dezvăluie Jake Dyson, inginer șef Dyson.

Potrivit acestuia, compania de tehnologie – în plin proces de implementare a planului său de investiții în noi tehnologii de 2,75 miliarde de lire sterline – își propune să aducă în centrul viitoarelor produse atât partea de software, cât și conectivitatea.

Jake Dyson explică modul în care progresele în software și capabilitățile produselor conectate vor face viața clienților mai ușoară – prin capacitatea de a remedia diferite situații, înainte ca utilizatorii dispozitivelor Dyson să observe existența acestora.

Aparatele Dyson sunt din ce în ce mai inteligente, folosind o multitudine de senzori, elemente de electronică, sisteme de control și straturi de cod software. Acest lucru a fost posibil datorită creșterii de zece ori a numărului dezvoltatorilor de software din 2012 până astăzi în cadrul Dyson, compania continuând angajamentul de a-și extinde echipa în întreaga lume.

Prin intermediul tehnologiei integrate, dispozitivele Dyson pot face invizibilul, vizibil. Purificatoarele Dyson detectează și captează poluarea, arătând utilizatorilor date despre calitatea aerului din casele lor, informațiile privind aerul respirat stând la baza dezvoltării viitoare a produselor.

Cel mai recent aspirator Dyson Gen5detect numără și măsoară particulele microscopice, oferind o evaluare precisă utilizatorului și indicând zonele de praf și cu murdărie de pe podea – un salt semnificativ față de produsele Dyson de acum 10 ani.

Jake Dyson, inginer șef la Dyson, a declarat: „Software-ul și știința datelor au un scop foarte important, acela de a face viața oamenilor mai ușoară – avem grijă de produs fără ca utilizatorul să își facă griji. Am investit în laboratoarele și campusurile noastre din Marea Britanie, Singapore, Filipine și Polonia și în dezvoltarea echipei de ingineri care lucrează la tehnologii de top secrete, sustenabile și inteligente, cu o viziune ce se întinde pe următorii 15 ani.”

O călătorie software de 10 ani

În ultimul deceniu, Dyson și-a mărit echipa dedicată zonei de software și conectivitate de peste 10 ori față de dimensiunea inițială din Marea Britanie, Singapore, Malaezia, Filipine, China și Polonia. Această creștere a expertizei reflectă atenția pe care Dyson o acordă dezvoltării componentei de inteligență a dispozitivelor.

Analiștii de date, robotica, electronica și inginerii de machine learning ai Dyson, alături de zona de software formează o proporție semnificativă și în creștere din echipa totală de ingineri a companiei – 45% dintre inginerii aflați la început de carieră lucrează la Dyson în echipe dedicate zonei de software.

Software-ul se referea în trecut la controlul componentelor individuale, dar acum este esențial pentru fiecare funcție a tehnologiei Dyson. Software-ul, dezvoltarea de aplicații și cloud, algoritmi, machine learning, inteligență artificială, odată ce sunt integrate în produsele Dyson, permit dispozitivelor să aibă funcții multiple și avansate, dincolo de mecanică, un domeniu de bază care s-a dezvoltat în ultimii 10 ani în cadrul companiei.

Tot ce puteai face cu primul aspirator Dyson era să pornești motorul. Acum, aspiratoarele Dyson pot afișa date despre durata de viață a bateriei și își ajustează consumul de energie în funcție de tipul de podea, datorită unei multitudini de senzori, componente hardware și software integrate.

Roland Krueger, Chief Executive Officer al Dyson, a declarat: Dyson se află în plină implementare a planului său de investiții de 2,75 miliarde de lire sterline pe cinci ani, care acoperă Marea Britanie, Singapore, Asia, Europa și Americile. În noiembrie 2020, am anunțat că investim în noi tehnologii precum stocarea energiei, robotica, machine learning și comerțul electronic. Acum ne îndeplinim promisiunea. Aceste investiții vor pune bazele extinderii categoriilor noastre de produse și a creării de domenii complet noi de dispozitive pentru Dyson. Dorința noastră de a ne îndrepta către digitalizare, cu accent pe dezvoltarea abilităților software în întreaga companie, este un element esențial al acestor investiții și va fi extrem de importantă pentru a scrie un nou capitol pentru Dyson.”

Planuri de viitor

Dyson se află în plină implementare a planului său de investiții pe cinci ani de 2,75 miliarde de lire sterline în noile tehnologii, intenționând să își dubleze portofoliul de produse până în 2025.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...