Înșelăciune cu bijuterii şi monede false amanetate în mai multe județe

Publicat: 31 ian. 2024, 17:09, de Victor Scarlat, în ACTUALITATE , ? cititori
Înșelăciune cu bijuterii şi monede false amanetate în mai multe județe
Sursa foto: www.case-amanet.com

Prejudiciu de peste 2 milioane de lei la mai multe case de amanet din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Caraş-Severin şi Constanţa, dar şi din Bucureşti. Acestea au fost înșelate cu bijuterii şi monede false de o grupare din judeţul Argeş.

Gruparea a fost destructurată, în urma a 27 de percheziţii care au avut loc în țară, după cum au anunțat IGPR şi DIICOT.

”La data de 31 ianuarie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Piteşti, au efectuat 27 de percheziţii domiciliare, în 5 judeţe şi în municipiul Bucureşti, la locuinţele unor persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune, tentativă la înşelaciune şi punerea în circulaţie de valori falsificate străine”, a transmis, miercuri, IGPR şi DIICOT.

Începând cu luna noiembrie 2021, membrii unui grup infracţional organizat, cu activitate în judeţul Argeş, ar fi indus în eroare operatorii unor case de amanet din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Caraş-Severin şi Constanţa, prin plasarea de bijuterii şi monede din aur (ducaţi) contrafăcute. membrii grupării au solicitat în schimb, însă, împrumuturi în baza contractelor de amanet încheiate, producând un prejudiciu estimat la aproximativ 2.000.000 de lei. 

”Membrii grupului infracţional i-ar fi asigurat pe operatorii caselor de amanet că vor respecta obligaţiile contractuale, iar pentru a le câştiga încrederea, ar fi achitat în avans comisionul, însă după împlinirea termenului pentru care ar fi fost încheiate contractele nu s-ar mai fi prezentat să revendice şi să ridice obiectele amanetate. Metodele convenţionale de verificare utilizate de operatorii caselor de amanet nu ar fi putut descoperi falsul, întrucât obiectele ar fi fost minuţios lucrate şi ar fi avut un înveliş consistent din aur”, se arată în comunicatul transmis de IGPR și DIICOT.

Anchetatorii au mai precizat că pe durata procedurii de introducere în regim de amanet a bijuteriilor şi monedelor contrafăcute persoanele cercetate ar fi manifestat un comportament menit să distragă atenţia angajaţilor, astfel încât verificarea autenticităţii bunurilor să fie superficială.

”În urma percheziţiilor efectuate, au fost descoperite şi ridicate bijuterii susceptibile a fi contrafăcute, telefoane mobile, documente cu valoare probatorie, sume de bani, precum şi alte mijloace de probă. 14 persoane urmează să fie conduse la sediile Poliţiei Române şi D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Piteşti, pentru audieri, în baza mandatelor de aducere emise în cauză”, au mai precizat anchetatorii.