Institutul Clinic Fundeni cu o clădire nouă, după  peste 60 de ani de funcționare

Publicat: 15 mart. 2024, 16:39, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Institutul Clinic Fundeni cu o clădire nouă, după  peste 60 de ani de funcționare
foto: Agerpres

Institutul Clinic Fundeni, cu peste 60 de ani de funcționare, va avea o nouă clădire, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, aflat în consultare, anunță Ministerul Sănătății.

Institutul Clinic Fundeni, potrivit notei de fundamentare, se confruntă cu risc seismic ridicat, chiar la un cutremur minor,  cu un grad de uzură ridicat din cauza vechimii clădirilor, cu deprecierea instalațiilor sau lipsa totală ceea ce provoacă dificultăți mari în respectarea normelor de igienă și dezinfecție.  În prezent, Institutul are un număr redus de săli de operație, comparativ cu numărul pacienților care se adresează acestei unități medicale.

„Principala problemă cu care se confruntă Institutul Clinic Fundeni este vechimea clădirii – peste 60 de ani de funcţionare fără suficiente investiţii majore. Acest lucru nu a permis şi nu permite realizarea optimă a circuitelor intra-spitaliceşti, a căilor de evacuare necesare şi ridică frecvent dificultăţi în adoptarea de noi tehnologii necesare bunei desfăşurări a Institutului. Infrastructura veche cu fluxuri necorespunzătoare. Imposibilitatea de a asigura circuite funcţionale optime privind prevenţia infecţiilor specifice – nu se asigură separarea fluxurilor medicale; nu se asigură spaţiile normate pentru pacienţi şi se încalcă astfel prevederile normativelor interne şi europene pentru spitale; nu se asigură spaţii pentru circulaţie şi evacuare în caz de necesitate, etc.”, se arată în nota de fundamentare.

„Clădirile existente (corpul de clădire A construit în anul 1957 şi corpul de clădire B construit în anul 1975) nu pot găzdui facilităţile medicale care vor fi asigurate în noua clădire”, se mai arată în document.

Suprafaţa construită este de 13.061,60 mp și presupune: 21 de săli de operații, spaţii pentru spitalizare continuă, cabinete de consultaţie, spaţii de învăţământ şi spaţii de cercetare, cu cele mai moderne dotări în scopul asigurării unui act medical de înaltă calitate. Durata de execuţie este de 36 luni și valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) va fi de 2.651.777 mii lei.