Intabulări greșite, iar oamenii nu mai vor să dea proprietățile înapoi

Publicat: 05 mart. 2023, 21:30, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Intabulări greșite, iar oamenii nu mai vor să dea proprietățile înapoi

Sute de oameni dintr-o localitate din Cluj s-au trezit că nu mai sunt proprietari pe terenurile pe care le știau că sunt ale lor de ani buni, după ce angajații oficiului de cadastru au facut măsurătorile în lipsă și au greşit hotarele.

Acum, mulți săteni au fost nevoiți să-și răscupere fostele proprietăți, pentru că noii deținători nu erau de acord să le dea înapoi.

Sătenii din Livada sunt în mare încurcătură. Ce era ieri în proprietatea lor a ajuns la vecini şi invers. Haosul a început odată cu intabularea făcută pe bani europeni. Doar că acestea nu au mers cum trebuie în teren: procedura s-a făcut fără proprietari, iar limitele de proprietate au fost stabilite din pix.

„Avem o suprafaţă de 29 de arii de pruni pe care noi i-am plantat, mai avem în altă parte nuci şi nu mai sunt ale noastre”, a declarat Georgeta Craves pentru ObservatorNews.

Alții sunt cu mult mai ghinioniști, pentru că s-au trezit cu proprietăţile în alte localităţi și este greu de găsit o rezolvare.

„Ăsta mi l-au dat la 9 kilometri, în Orman, în curtea parohiale a Bisericii Ortodoxe. Eu nici nu ştiu al cui e. Cu cine să mă cert acolo? Eu am din moş strămoşi ăsta”, spune Ioan Oltean.

Pe de altă parte, unora le-a convenit de minune schimbul, așa că proprietarii de drept au fost nevoiți să-și răscumpere chiar propriul teren.

„O costrucţie de lemn făcută, un saivan. După patru ani m-am trezit că vine vecinul şi bate par că e al lui. Ce să fac? Eu m-am înţeles cu vecinul şi l-am cumpărat”, a declarat Felix Apăineanu.

Autorităţile locale spun că greşeala a fost a celor de la Oficiul Judeţean de Cadastru. Ei au contractat firma de topografie care a greşit măsurătorile.

„Am mers la consiliu de Cadastru dimineața împreună cu avocatul primariei şi cei doi specialisti, am avut o intrevedere din păcate, am venit la primarie cum am plecat, fără niciun răspuns, nu îşi asumă nimic”, a declarat Emil Pîrțoc, primarul Iclod.

Specialiștii de la Cadastru spun că de vină sunt și sătenii, pentru că au avut la dispoziție 60 de zile pentru a contesta rezultatele, numai că oamenii n-au ştiut şi au descoperit neregulile când au vrut să vândă sau să dea în arendă terenurile.  

Programul naţional de intabulare gratuită a costat 300 milioane euro, banii provenind de la Uniunea Europeană.