„Învăţaţi cum să vă apăraţi casa astăzi”. Voluntari în Ucraina, cu arme din lemn (VIDEO)

Publicat: 03 feb. 2022, 00:03, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
„Învăţaţi cum să vă apăraţi casa astăzi

În oraşele din Ucraina, pe panouri publicitare care arată un tânăr zâmbitor în echipament de luptă complet se află următorul mesaj: „Învăţaţi cum să vă apăraţi casa astăzi”.

Reclama din partea Forţelor de Apărare Teritorială din Ucraina, o ramură a armatei, pare să funcţioneze. În timp ce invazia rusă rămâne o posibilitate incertă, mii de cetăţeni se oferă voluntari pentru a se antrena în cazul în care vor trebui să ajute la protejarea oraşelor lor. În fiecare weekend, voluntari de toate vârstele se întâlnesc în pădurile din afara Kievului pentru a efectua exerciţii de antrenament sub supravegherea unor foşti ofiţeri militari. Cei mai experimentaţi îşi aduc propriile arme, în timp ce începătorii primesc replici din lemn, scrie ABC News, potrivit adevărul.ro.

Forţele de Apărare Teritorială au fost înfiinţate pentru a pregăti rezervişti cu jumătate de normă după 2014, când Rusia a anexat Crimeea. Însă începând de anul trecut, exerciţiile au fost deschise cetăţenilor obişnuiţi ca parte a planului strategic de apărare a ţării în cazul unei potenţiale invazii din partea Rusiei.

În timp ce unii ucraineni simt chemare să se antreneze alături de militari în eventualitatea unei invazii ruse, preşedintele ţării a ieşit cu un semnal de alarmă pentru ţările vestice: „Sunt tancuri pe străzile noastre? Nu. Dar dacă nu eşti aici, asta este impresia în Anglia, Germania, Franţa, în Lituania.  Impresia pe care o primiţi de la media e că e un război aici. Că patrulează soldaţi pe străzi, că o mobilizare a fost declarată, că oamenii pleacă. Nu e cazul. Nu avem nevoie de această panică”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă.