Invazia Rusiei în Ucraina pune China în fața unei decizii delicate

Ce diferență, în doar câteva săptămâni. La începutul lunii februarie, Vladimir Putin și Xi Jinping au proclamat, după o întâlnire „caldă și prietenoasă” la Beijing, că prietenia dintre Rusia și China „nu are limite”.

Dar marți a fost clar că Beijingul – care se declara „extrem de îngrijorat de prejudiciul adus civililor” provocat de invadarea Ucrainei de către Rusia – începea să afișeze limitele afinității sale cu Rusia, susține Financial Times (ft.com).

Wang Yi, ministrul de externe al Chinei, a declarat că China „deplânge izbucnirea conflictului dintre Ucraina și Rusia”, potrivit unei declarații oficiale chineze care a urmat unui apel telefonic între Wang și omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba.

Un astfel de limbaj marchează o schimbare crucială, au spus analiștii. „China își schimbă acum, treptat, poziția de la „indiferența” inițială, pentru a-și exprima frustrarea față de imprudența militară a Kremlinului”, spune Yu Jie, cercetător senior în China la Chatham House, un think-tank din Marea Britanie.

Remarca lui Wang Yi marchează un semnal clar de a reformula asocierea sa cu Rusia, cel puțin în retorica sa diplomatică”, adaugă Yu.

Pe scurt, invazia Ucrainei de către Rusia prezintă Chinei un act de echilibru aproape imposibil. Pe de altă parte, relațiile sale profunde cu Moscova, clasificate drept „parteneriat strategic”, denotă legături care sprijină exerciții militare comune și transferuri de tehnologie militară și o antipatie comună față de ceea ce ambele țări văd ca amenințarea expansiunii spre est a NATO.

Pe de altă parte, invazia Rusiei este în opoziție clară cu principiul fundamental al politicii externe chineze, conform căruia suveranitatea națională și integritatea teritorială trebuie considerate sacrosfinte.

Beijing-ul se poziționează acum pe o cale diplomatică incredibil de dificilă prin parteneriatul său cu acest paria internațional”, spune Yu.

Astfel de tensiuni sunt evidente în unele dintre declarațiile lui Wang. Cel mai evident, tonul remarcilor sale a fost mai rece și mai îndepărtat față de Moscova decât la momentul întâlnirii Xi-Putin de la începutul lunii februarie.

Am susținut constant poziția conform căreia suveranitatea națională și integritatea teritorială a națiunilor trebuie respectate”, a spus Wang. Deși nu a învinuit Rusia și nici nu a numit avansul ei militar o invazie, importanța acordată „suveranității și integrității teritoriale” a fost revelatoare, au spus analiștii.

În timpul convorbirii cu omologul său ucrainean, Wang a cerut Ucrainei și Rusiei „să găsească o soluție la această problemă prin negocieri”. China sprijină toate eforturile internaționale constructive care să conducă la „rezolvarea politică”, a spus el.

Întrebarea acum este ce poate face China în continuare. Este posibil ca Beijingul să încerce în zilele și săptămânile următoare să joace un potențial rol de pacificator.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Statul își vinde pe nimic partea din UM Drăgășani, deținută până...

Guvernul adoptă azi o Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pe anul...

Romgaz, compania statului, ignoră cu bună știință deciziile instanțelor de judecată

La nivelul SNGN ROMGAZ SA Sucursala Târgu Mureș nu au fost respectate deciziile emise atât de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, cât și...