Ce diferență, în doar câteva săptămâni. La începutul lunii februarie, Vladimir Putin și Xi Jinping au proclamat, după o întâlnire „caldă și prietenoasă” la Beijing, că prietenia dintre Rusia și China „nu are limite”.
Dar marți a fost clar că Beijingul – care se declara „extrem de îngrijorat de prejudiciul adus civililor” provocat de invadarea Ucrainei de către Rusia – începea să afișeze limitele afinității sale cu Rusia, susține Financial Times (ft.com).
Wang Yi, ministrul de externe al Chinei, a declarat că China „deplânge izbucnirea conflictului dintre Ucraina și Rusia”, potrivit unei declarații oficiale chineze care a urmat unui apel telefonic între Wang și omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba.
Un astfel de limbaj marchează o schimbare crucială, au spus analiștii. „China își schimbă acum, treptat, poziția de la „indiferența” inițială, pentru a-și exprima frustrarea față de imprudența militară a Kremlinului”, spune Yu Jie, cercetător senior în China la Chatham House, un think-tank din Marea Britanie.
„Remarca lui Wang Yi marchează un semnal clar de a reformula asocierea sa cu Rusia, cel puțin în retorica sa diplomatică”, adaugă Yu.
Pe scurt, invazia Ucrainei de către Rusia prezintă Chinei un act de echilibru aproape imposibil. Pe de altă parte, relațiile sale profunde cu Moscova, clasificate drept „parteneriat strategic”, denotă legături care sprijină exerciții militare comune și transferuri de tehnologie militară și o antipatie comună față de ceea ce ambele țări văd ca amenințarea expansiunii spre est a NATO.
Pe de altă parte, invazia Rusiei este în opoziție clară cu principiul fundamental al politicii externe chineze, conform căruia suveranitatea națională și integritatea teritorială trebuie considerate sacrosfinte.
„Beijing-ul se poziționează acum pe o cale diplomatică incredibil de dificilă prin parteneriatul său cu acest paria internațional”, spune Yu.
Astfel de tensiuni sunt evidente în unele dintre declarațiile lui Wang. Cel mai evident, tonul remarcilor sale a fost mai rece și mai îndepărtat față de Moscova decât la momentul întâlnirii Xi-Putin de la începutul lunii februarie.
„Am susținut constant poziția conform căreia suveranitatea națională și integritatea teritorială a națiunilor trebuie respectate”, a spus Wang. Deși nu a învinuit Rusia și nici nu a numit avansul ei militar o invazie, importanța acordată „suveranității și integrității teritoriale” a fost revelatoare, au spus analiștii.
În timpul convorbirii cu omologul său ucrainean, Wang a cerut Ucrainei și Rusiei „să găsească o soluție la această problemă prin negocieri”. China sprijină toate eforturile internaționale constructive care să conducă la „rezolvarea politică”, a spus el.
Întrebarea acum este ce poate face China în continuare. Este posibil ca Beijingul să încerce în zilele și săptămânile următoare să joace un potențial rol de pacificator.
Trezeste romane timpul zboara si miroase tot mai mult a razboi.
„Oligarhii ruși sunt în fugă. Concluzia: rușii cu mijloace par dornici să-și ia bunurile cât mai departe de Rusia. Nu că țărmurile străine vor fi neapărat prietenoase: un marinar ucrainean din Mallorca a fost arestat în acest weekend pentru că a sabotat iahtul de 8 milioane de dolari al traficantului de arme rus Alexander Mikheev, iar hackeri anonimi au trimis iahtul lui Putin, „Grațiosul” de 97 de milioane de dolari, direct în „iad”.
Într-una dintre cele mai recente afișări ale puterii internetului, a apărut chiar ieri un cont de Twitter numit Russian Oligarch Jets, care urmărește mișcarea actuală a aeronavei private precum Roman Abramovici (unul dintre avioanele sale a aterizat ieri în Letonia) și Alexander. Abramov (unul dintre avioanele sale a aterizat recent la Abu Dhabi, altul la Munchen).
Un altul, @PutinJet, urmărește, de asemenea, avioane deținute de Putin și VIPS ruși. Între timp, alți detectivi de internet urmăresc iahturile deținute de oligarhi.
Oricine a derulat rețelele de socializare în ultimele zile a văzut zeci de imagini tulburătoare de la sol în Ucraina, proteste de la Sankt Petersburg la Sydney până la Times Square și clădiri emblematice de pe tot globul iluminate în albastru și galben.
În plus, există informații adunate de la Twitter și de la organizațiile de știri străine, care sunt acum mai disponibile la nivel global ca niciodată, ca să nu mai vorbim de rolul direct al internetului în conflict – rapoarte despre hackeri ucraineni care luptă împotriva propagandei rusești și Anonymous care preia undele rusești pentru a juca ucraineana. imnul național, ca să numim două exemple.
O nouă Cortina de Fier coboară în Europa de Est, trecând de-a lungul granițelor statelor baltice în nord prin cele ale Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României în sud. https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/four-ways-the-war-in-ukraine-might-end/
Patru moduri în care s-ar putea termina războiul din Ucraina.
https://www.themoscowtimes.com/2022/02/27/ukraine-launches-website-for-russians-to-find-killed-soldiers-a76628
Autoritățile ucrainene au lansat duminică un site web pentru a ajuta familiile ruse să urmărească soldații care au fost uciși sau capturați în lupta împotriva invaziei de către Moscova a țării pro-occidentale.
Site-ul — 200rf.com — conține imagini cu documentele și cadavrele soldaților ruși, despre care Ucraina a spus că au fost uciși de când președintele Vladimir Putin a lansat atacul.
Acest site a fost creat de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei. Pe el veți găsi informații despre soldații ruși capturați și uciși în Ucraina de la începutul ocupației. Aici vom posta prompt fotografii și videoclipuri pe care le primim de pe câmpul de luptă.
Dacă rudele sau prietenii tăi sunt în Ucraina și participă la războiul împotriva poporului nostru – aici poți obține informații despre soarta lor.
Din păcate, este dificil să identifici mulți dintre cei uciși. Postăm în mod deliberat aceste fotografii și videoclipuri, este posibil să recunoașteți pe cineva prin semne indirecte.
Informațiile sunt actualizate în mod constant. https://200rf.com/