Invenții medicale la Galați. Exoscheletul și capsula pentru diagnosticarea bolilor digestive

Publicat: 29 iun. 2023, 06:30, de Sorin Costea, în SOCIAL , ? cititori
Invenții medicale la Galați. Exoscheletul și capsula pentru diagnosticarea bolilor digestive

Doi studenți de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au realizat două invenții în Inginerie Medicală prin realizarea unor dispozitive care facilitează recuperarea în cazurile persoanelor cu probleme locomotorii și diagnosticarea bolilor digestive.

La universitatea din Galați există o specializare în „Ingineria Medicală” (IMed), la care se studiază obținerea și prelucrarea materialelor pentru medicină, aparatura de investigare, monitorizare și terapie, aparatura de laborator utilizată în medicină, precum şi principiile, metodele şi tehnicile care stau la baza exploatării acestei aparaturi.

Programul de studiu presupune nu numai producerea de echipamente medicale performante, ci şi utilizarea acestor echipamente în condiţii de calitate a actului medical şi de securitate pentru pacient şi personalul medical.

 „Exoscheletul metalic” pentru persoanele cu probleme locomotorii

Prima invenție, „exoscheletul metalic”, a fost realizată de Laurențiu Miron, un gălăţean în vâstă de 52 de ani care a absolvit recent cursurile Facultăţii de Inginerie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

O primă variantă este astfel construită încât să faciliteze deplasarea persoanelor cu probleme locomotorii.

O altă variantă a acestui dispozitiv este o soluție tehnică pentru operatori care ar putea susține greutăți de zeci de kilograme ale unor echipamente în poziții de lucru dificile la reparații sau asamblare a unor componente în domeniul aeronautic, militar, dar și în alte domenii ale ingineriei.

Prototipul exoscheletului a fost realizat cu componente procurate de pe piața componentelor auto,braţe de suspensie ale unor autovehicole şi un acumulator de la o maşină electrică. A fost aleasă varianta utilizării unor componente, care a redus costurile la aproximativ 500 de euro, deoarece după proiectarea dispozitivului ar fi trebui ca piesele să fie realizate prin turnare și prelucrare 3D, care ar fi crescut foarte mult, de aproape zece ori, costurile prototipului.

Laurențiu Miron a mărturisit că și-a dorit să realizeze un astfel de dispozitiv deoarece tatăl său a avut probleme locomotorii și chiar dacă la momentul respectiv nu a reușit să își ajute tatăl, și-a spus că până la urmă trebuie să găsească o soluție tehnică pentru a ajuta persoanele care se confruntă cu probleme asemănătoare.

Tatăl meu a avut o problemă cu picioarele şi aş fi vrut să îl ajut de atunci, dar nu am reușit. A fost şi o ambiţie ca să urmez această facultate. Materialele au fost destul de uşor de găsit, pentru că ne-am inspirat la ce putem găsi rapid şi am luat materiale refolosibile, ca să nu ajungem la  costuri foarte mari. Principala aplicaţie este cea medicală, dar, dacă se continuă cercetarea şi dezvoltăm şi pentru braţe, poate ajuta la cărarea greutăţilor sau poate avea utilizare la aplicaţii militare”, a declarat Laurențiu Miron.

Capsula pentru diagnosticarea bolilor digestive

O invenție la fel de interesantă a fost realizată de Andrei Geru, student la „Inginerie Medicală”, care a creat o capsulă pe care medicii o pot opri în orice zonă a tractului digestiv și a celui intestinal pentru a explora în profunzime afecțiunile pacienților.

Capsula permite oprirea ei în zona stomacului, a intestinului subțire și a celui gros cu ajutorul unui dispozitiv care emite un câmp magnetic, permițând medicului o investigarea amănunțită în timp real a eventualelor probleme medicale.

Capsula medicală are în interior material metalic și poate fi controlată din exterior printr-un dispozitiv magnetic. În plus, capsula medicală e dotată cu un microactuator acționat de același dispozitiv magnetic, cu ajutorul căruia este condusă sau oprită capsula în pe tractul digestiv.

Microrobotul a fost testat cu succes în laboratorul Cercului Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor din Galați.